Training Teamcoaching – vakmanschap

Om mensen in beweging te krijgen moet je weten wat hen tegenhoudt

Teamcoaching is erop gericht om een team te ondersteunen bij het ontwikkelproces door het team bewust te maken van collectieve ineffectieve patronen in gedrag, denken of systeem.

16 oktober 2024

7 maart 2024
16 oktober 2024

Veldhoven

4 dagen

Investering: € 1.595,00

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Startdatum en locatie

16 oktober 2024
4 dagen
Veldhoven

Totale investering

€ 1.595,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Om mensen in beweging te krijgen moet je weten wat hen tegenhoudt

Mensen kunnen door samen te werken prestaties leveren die ze alleen niet kunnen leveren. Een goed functionerend team is dan ook van grote waarde voor organisaties. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, de samenwerking in teams verloopt niet altijd even goed. Er spelen organisatiebelangen en teambelangen, maar ook persoonlijke belangen. En ieder mens is anders. Onder de oppervlakte spelen onuitgesproken opvattingen, drijfveren en tegenstellingen. Teamleden zetten elkaar (onbewust) vast en houden het gezamenlijke probleem in stand. Teamcoaching is erop gericht om een team te ondersteunen bij het ontwikkelproces door het team bewust te maken van collectieve ineffectieve patronen in gedrag, denken of systeem. De teamcoach beïnvloedt de interactie in het team om zo het team als geheel beter te laten functioneren. Of helpt het team naar een volgende fase in de teamontwikkeling.

Doel van de training Teamcoaching

Tijdens de training Teamcoaching leer je een teamcoachtraject op te zetten en uit te voeren en kun je reflecteren op jouw eigen rol als teamcoach en ken je jouw eigen sterke punten en bijbehorende valkuilen.

Je werkt veel met inbreng van eigen casuïstiek zodat je het geleerde ook direct in de praktijk kunt toepassen.
Kortom: je leert het vakmanschap van teamcoaching en daarmee krijg je een gedegen basis op dit gebied.

Na de training:

 • heb je inzicht in de belangrijkste succesfactoren van teamcoaching
 • weet je in te schatten wat de ontwikkelvraag van het team is om het team te helpen hun eigen groei te bevorderen
 • heb je kennis over en ervaring opgedaan met groepsdynamiek en de fasen van groepsontwikkeling
 • kun je interventies doen die passen bij de fase waarin het team zit
 • kun je interventies doen om reflecties bij het team en het teamleren te bevorderen
 • maak je een start met het hier-en-nu denken en interveniëren
 • maak je een start met het systeemdenken
 • kun je werken met de contactcirkel bij teams in verandering, ontslag of verlies

Voor wie is de training Teamcoaching bedoeld?

Deze training is bestemd voor iedereen die in de praktijk teams leidt of begeleidt en behoefte heeft aan goede ondersteuning door meer kennis van en inzicht in het coachen van teams in verandering. Wel is aantoonbare coachervaring en/of een coachingsopleiding op minimaal Foundation niveau vereist.

Nadat je de training met goed gevolg hebt afgerond, kun je direct instromen in de vervolgtraining Complexe Teamcoaching (Meesterschap).

Trainers

Marieke Scheepstra is arbeids- en organisatiepsycholoog (MSc) en geaccrediteerd EMCC NOCBO Senior Practitioner Coach. Sinds 2008 werkt zij als trainer & coach. Zij geeft teamleiders/teamcoaches de handvatten om teamprestaties te verbeteren, flexibel te zijn in veranderende en stressvolle situaties en te (leren) reflecteren. Haar verlangen is teams te laten groeien door autonomie te versterken en elkaar te waarderen. “Ik geloof in de ontwikkeling en veerkracht van mensen”.

Dag 1: Contractering en contact

Alle basiselementen in de contracteringsfase komen aan bod. Je leert alles wat je moet weten voordat je met een team aan de slag gaat.

 • Wat is een team?
 • Contact, contract en Commitment
 • Wederkerige afhankelijkheid
 • Vertrouwen en psychologische veiligheid
Dag 2: Vakmanschap in de bovenstroom

Soorten interventies bij teams in verschillende ontwikkelfasen. Het vakmanschap en kunde oefenen en toepassen staat centraal.

 • Groepsdynamiek, teamontwikkelingsfasen van Tuckman en maturity levels
 • Het Interventiemodel en de Gouden driehoek om aan te sluiten bij een team
 • Welke type interventies passen in de ontwikkelfase waarin een team zit
Dag 3: Vakmanschap in de onderstroom

De wereld van de onderstroom in jezelf en in het team waar je mee werkt. Vakmanschap op het vlak van persoonlijkheid, persoonlijke vaardigheden. Meegebrachte casussen worden geoefend, waarbij het accent ligt op hoe jij in je rol zit en hoe je je verhoudt tot de onderstroom in een team. En wat de effecten daarvan op de dynamiek in het team zijn.

 • Dramadriehoek
 • Overdracht tegenoverdracht in de teamcoachrol
 • Meervoudige loyaliteit
Dag 4: Systeemdenken en teams in veranderingen

Systeemdenken en het feit dat teams onderdeel zijn van een organisatie of groter geheel. Hoe coach je een team bij veranderingen, verlies of reorganisatie.

 • Wetten systeemdenken, binding, ordening, balans van geven en nemen
 • Contactcirkel

Locatie en trainingsdata

Locatie:

De training Teamcoaching vindt plaats in Veldhoven (bij Alba-academie).

Startfrequentie:

De training Teamcoaching start meerdere keren per jaar.

Veldhoven najaar 2024:

Woensdag 16 oktober 2024: 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 13 november 2024: 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 14 november 2024: 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 11 december 2024: 10.00 – 17.00 uur

Investering

Kosten:

De 4-daagse training Teamcoaching kost € 1.595,00. Dit is inclusief syllabus, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek Goed Teamwerk van Karin Derksen bij de prijs inbegrepen.

Alba-academie is vrijgesteld van btw.

Overige informatie

Duur:

De training Teamcoaching is een vierdaagse training.

Studiebelasting: totaal 38 uur (incl. lesdagen).

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau en hebt een coachopleiding of ervaring op Foundation-niveau. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je voorafgaand aan de training deelnemen aan de stoomcursus Coaching Basics.

Afronding:

De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aan de training Teamcoaching zijn 24 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl

Nobco PE uren

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Literatuur:

Het boek Goed Teamwerk van Karin Derksen is verplichte literatuur en ontvang je van ons vooraf als voorbereiding. Daarnaast wordt er gewerkt met een syllabus. De syllabus krijg je op de eerste lesdag uitgereikt.

Trainers:

Marieke Scheepstra

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Wil je meer informatie over de training Teamcoaching?

Download hieronder de brochure van de training Teamcoaching door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Teamcoaching? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Teamcoaching

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.
Ik heb mijn coachopleiding op minimaal Foundation niveau gevolgd bij:

Betaling

Comments are closed.