Deep Democracy

Let’s Talk!

Hoogste tijd om het weer eens oneens te zijn met elkaar en te polariseren. Activeer met Deep Democracy ‘de luis in de pels’ en de ‘dwarsliggers’. Voer het echte gesprek!

1 december

Veldhoven

4 dagen

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdata en locatie

1 december
4 dagen
Veldhoven

Investering

€ 1.525,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Werken met de onderstroom in teams

 • Hoe laat je de stem van de minderheid spreken?
 • Hoe organiseer je ‘gedoe’ binnen een veilige setting?
 • Hoe zorg je ervoor dat hardnekkige beelden en sabotagegedrag onderzocht en besproken MOGEN worden?

Krijg met Deep Democracy een krachtige methodiek in handen om teamdynamieken bloot te leggen, conflicten te neutraliseren en te komen tot duurzame besluitvorming en groei.

Introductiemasterclass Deep Democracy

Geschiedenis van Deep Democracy

Deep Democracy vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika. De ‘Lewis methode’ werd in de jaren negentig ontwikkeld in het bedrijfsleven. Officieel was het einde van de Apartheid al daar, maar spanningen uit die periode waren nog merkbaar. De hele samenleving was op zoek naar een manier om besluitvormingsprocessen te veranderen. Mensen die gewend waren macht te hebben, hadden die niet meer. Myrna en Greg Lewis kregen de opdracht om het elektriciteitsbedrijf van Zuid-Afrika van een racistische, op apartheid gestoelde organisatie, om te vormen naar een niet-raciale organisatie. Op alle lagen waren er grote spanningen en was er verwarring ontstaan. Deep Democracy geeft aandacht en ruimte aan de onderstroom in groepen. Daarnaast wordt het gebruikt als krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie.

De wijsheid van de minderheid

Organisaties verwachten meer zelforganisatie en zelfsturing van medewerkers en teams. Om gebruik te maken van de ‘wijsheid’ van al deze professionals is het van belang dat mensen binnen alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek komen en blijven. Vooral ook over onderwerpen die wel leven in de organisatie, maar waarover niet gesproken mag worden. Onderwerpen waarover de mening, de wijsheid, van de minderheid niet overeenstemt met het beleid. Zodra een minderheidswijsheid over het hoofd wordt gezien, genegeerd, of onderdrukt wordt, heeft dit impact op de veiligheid in de groep en de algehele groepsdynamiek. Niet alleen de kwaliteit van de beslissingen leidt hieronder, ook de algehele sfeer en bereidheid tot samen werken en verbinden. De onderwerpen verdwijnen onder de oppervlakte en leiden uiteindelijk tot sabotagegedrag van medewerkers. Het niet-gevoerde gesprek blijft niet gevoerd.

Organiseer tegenspraak

Tijdens deze 4-daagse training krijg je handvatten om gestructureerd het niet-gevoerde gesprek te voeren door tegenspraak te organiseren, met behulp van de krachtige methode Deep Democracy. Immers, wil een organisatie grip krijgen op de onderstroom, teams en individuen uitdagen om gebruik te maken van hun professionele ruimte en komen tot duurzame groei, dan is het belangrijk om de vette vis op tafel te krijgen. Het echte gesprek te voeren. Door aandacht en waardering te hebben voor alle meningen, zonder conflicten weg te poetsen. Waardoor tegenstellingen en botsende meningen op respectvolle wijze met elkaar onderzocht kunnen worden. In dialoog en in discussie.

Doel van de training Deep Democracy

Leer ‘het niet gevoerde gesprek’ te faciliteren. Organiseer met een concreet stappenplan op een veilige manier ‘tegenspraak’  en maak optimaal gebruik van alle wijsheid die in de groep zit. Vanuit het teamcontract weet je draagvlak en commitment te creëren.

Je bent in staat om:

 • Te werken met werkvormen uit Deep Democracy. Daarmee kun je op een veilige manier polariseren en informatie op tafel krijgen.
 • Sabotage gedrag, verwarrende communicatie en TOXICS in teams te herkennen en bespreken.
 • Te werken vanuit eigen neutraliteit en uit het oordeel te blijven.
 • Teams te begeleiden in het nemen van duurzame en constructieve besluiten.
 • Een 0-meting te maken voor een team. Als vertrekpunt om het gesprek op een veilige en laagdrempelige manier met een groep aan te gaan.

Voor wie is de training Deep Democracy bedoeld?

De training Deep Democracy staat open voor iedereen die in teams en organisaties wil kunnen werken met deze krachtige methodiek.

Helen Beeley

Trainer

De training Deep Democracy wordt verzorgd door Helen Beeley. Helen is Deep Democracy Practitioner en heeft verschillende coachopleidingen gevolgd die zij inzet bij individuele en teamcoaching. Zij is creatief en onorthodox in haar interventies en gaat de confrontatie met mensen aan. Haar doel is altijd: het lerend vermogen van de ander activeren. Lezen: Helen over Deep Democracy.

Het 4-daagse programma is eclectisch. Dit wil zeggen dat je leert werken met interventies die hun grondslag hebben in verschillende (systemische) theorieën en methodieken. De interventies zijn direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk.

Dag 1

Wat is Deep Democracy en hoe werk je ermee?

 • Voorwaarden en eisen om Deep Democracy succesvol in te zetten.
 • Roldefinitie van ‘tegensprekers’.
 • Stappenplan.
 • Do’s en dont’s.

Tools voor Deep Democracy

 •  O-meting voor teams: wanneer is een team er klaar voor?
 • Deep Democracy:
  • Check-in en Check-out: zeggen wat je te zeggen hebt.
  • Gesprek op voeten: hoe krijg je snel informatie in de groep.
  • Verwarrende communicatie en sabotage gedrag: wat is het, hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
  • Constructieve besluitvorming.
  • Het niet gevoerde gesprek voeren.
  • Ranking.
Dag 2

Verstoorde communicatie herstellen

 • Toxics: hoe herken je verstoorde communicatie en hoe buig je het om naar constructieve communicatie?
 • Slachtoffer gedrag en ‘doe wat nodig is’ gedrag.
 • Feedback: de 4 G methode.
Dag 3

Competenties voor het begeleiden van Deep Democracy

 • Eigen valkuilen kennen en herkennen.
 • Overdracht – tegenoverdracht.
 • Omgaan met weerstand.
 • Neutraliteit en compassie.
Dag 4

Supervisie werken met Deep Democracy in begeleiding

 • Successen en dilemma’s uit de eigen praktijk / casuïstiek.
 • Inoefenen van Deep Democracy vaardigheden.

Locatie en startdatum

Locatie:

De training Deep Democracy vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (Brainportregio Eindhoven).

Startfrequentie:

De training wordt 2 keer per jaar gegeven.

 Trainingsdagen najaar:

Dinsdag 1 december: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 2 december: 10.00 – 17.00 uur
Dinsdag 19 januari: 10.00 – 17.00 uur
Dinsdag 9 februari: 10.00 – 17.00 uur

Investering

Kosten:

De training Deep Democracy kost € 1.525,00. Dit is inclusief het boek Deep Democracy van Jitske Kramer, lesmaterialen, koffie, thee en lunch. Inschrijfgeld voor de training is € 95,00 (eenmalig).

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie

Duur:

De training Deep Democacy is een vierdaagse training.

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau. De training staat open voor iedereen die wil kunnen werken met Deep Democracy in teams en organisaties.

Afronding:

De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Literatuur:

n.v.t.

Trainer:

Helen Beeley.

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over de training Deep Democracy?

Download hieronder de leaflet Deep Democracy door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op [email protected] of bellen op 040-2955999. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: [email protected]
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Deep Democracy? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Deep Democracy

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.

Betaling

Het lesgeld bedraagt: € 1.525,00 (prijswijzigingen voorbehouden). Het lesgeld is exclusief inschrijfgeld (€ 95,00). Inschrijfgeld is niet van toepassing voor (oud-)studenten van Alba-academie. Alba-academie is vrijgesteld van BTW.