Werken met de onderstroom in teams

Hoe activeer je ‘de luis in de pels’ en de ‘dwarsliggers’? Hoe laat je de stem van de minderheid spreken? Hoe organiseer je ‘gedoe’ binnen een veilige setting en zorg je ervoor dat hardnekkige beelden en sabotagegedrag onderzocht en besproken MOGEN worden? Krijg met Deep Democracy een krachtige methodiek in handen om teamdynamieken bloot te leggen, conflicten te neutraliseren en te komen tot duurzame besluitvorming en groei.

Lees meer

Organisaties verwachten meer zelforganisatie en zelfsturing van medewerkers en teams. Om gebruik te maken van de ‘wijsheid’ van al deze professionals is het van belang dat mensen binnen alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek komen en blijven. Vooral ook over onderwerpen die wel leven in de organisatie, maar waarover niet gesproken mag worden. Onderwerpen waarover de mening, de wijsheid, van de minderheid niet overeenstemt met het beleid. Zodra een minderheidswijsheid over het hoofd wordt gezien, genegeerd, of onderdrukt wordt, heeft dit impact op de veiligheid in de groep en de algehele groepsdynamiek. Niet alleen de kwaliteit van de beslissingen leidt hieronder, ook de algehele sfeer en bereidheid tot samen werken en verbinden. De onderwerpen verdwijnen onder de waterlijn en leiden uiteindelijk tot sabotagegedrag van medewerkers. Het niet-gevoerde gesprek blijft niet gevoerd.

Tijdens deze vierdaagse training krijg je handvatten om binnen een veilige setting gestructureerd  het niet- gevoerde gesprek te voeren door tegenspraak te organiseren, met behulp van de krachtige methode Deep Democracy. Immers, wil een organisatie grip krijgen op de onderstroom, teams en individuen uitdagen om gebruik te maken van hun professionele ruimte, besluiten nemen die gedragen worden door iedereen en komen tot duurzame groei, dan is het belangrijk om de vette vis op tafel te krijgen en het echte gesprek te voeren. Door aandacht en waardering te hebben voor alle meningen, zonder conflicten weg te poetsen, waardoor tegenstellingen en botsende meningen op respectvolle wijze met elkaar onderzocht kunnen worden. In dialoog en in discussie.

Doel van de training Deep Democracy

Je leert ‘het niet gevoerde gesprek’ te faciliteren. Je organiseert met een concreet stappenplan op een veilige manier ‘tegenspraak’ en maakt optimaal gebruik van alle wijsheid die in de groep zit. Vanuit het teamcontract weet je draagvlak en commitment te creëren.

Je bent in staat om:

  • te werken met een aantal werkvormen uit Deep Democracy waarmee je op een veilige manier kunt polariseren en informatie op tafel kunt krijgen.
  • te werken vanuit eigen neutraliteit en uit het oordeel te blijven.
  • sabotage gedrag , verwarrende communicatie en TOXICS  in teams te herkennen en bespreken.
  • teams te begeleiden in het nemen van duurzame en constructieve besluiten.
  • een 0 meting te maken voor een team, als vertrekpunt om het gesprek op een veilige en laagdrempelige manier met een groep aan te gaan.

Voor wie is de training Deep Democracy bedoeld?

De training Deep Democracy staat open voor iedereen die in teams en organisaties  wil kunnen werken met deze krachtige methodiek.

Trainer

Helen BeeleyDe training Deep Democracy wordt verzorgd door Helen Beeley. Helen is Deep Democracy Practitioner en heeft verschillende coachopleidingen gevolgd die zij inzet bij individuele en teamcoaching. Zij is creatief en onorthodox in haar interventies en gaat de confrontatie met mensen aan. Haar doel is altijd: het lerend vermogen van de ander activeren. Lezen: Helen over Deep Democracy.

Lees minder

DIRECT INSCHRIJVEN
Het vierdaagse programma is eclectisch. Dit wil zeggen dat je leert werken met interventies die hun grondslag hebben in verschillende (systemische) theorieën en methodieken. De interventies zijn direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk.

Dag 1

Wat is Deep Democracy en hoe werk je ermee?

• Voorwaarden en eisen om Deep Democracy succesvol in te zetten.
• Roldefinitie van ‘tegensprekers’.
• Stappenplan.
• Do’s en dont’s.

 

Tools voor Deep Democracy

• O meting voor teams: wanneer is een team er klaar voor?
• Deep Democracy:
– Check-in en Check-uit: zeggen wat je te zeggen hebt.
– Gesprek op voeten: hoe krijg je snel informatie in de groep.
– Verwarrende communicatie en sabotage gedrag: wat is het, hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
– Constructieve besluitvorming.
– Het niet gevoerde gesprek voeren.
– Ranking.

Dag 2

Verstoorde communicatie herstellen

• Toxics: hoe herken je verstoorde communicatie en hoe buig je het om naar constructieve communicatie?
• Slachtoffer gedrag en ‘doe wat nodig is’ gedrag.
• Feedback: de 4 G methode.

Dag 3

Competenties voor het begeleiden van Deep Democracy

• Eigen valkuilen kennen en herkennen.
• Overdracht – tegenoverdracht.
• Omgaan met weerstand.
• Neutraliteit en compassie.

Dag 4

Supervisie werken met Deep Democracy in begeleiding

• Successen en dilemma’s uit de eigen praktijk / casuïstiek.
• Inoefenen van Deep Democracy vaardigheden

Locatie en startdatum
Locatie:De training Deep Democracy vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (Brainportregio Eindhoven).
Startfrequentie:De training wordt 2 keer per jaar gegeven, in voor- en najaar.
Eerstvolgende trainingsdagen:Maandag 20 januari 2020: 10.00 - 17.00 uur
Dinsdag 21 januari 2020: 10.00 - 17.00 uur
Maandag 10 februari 2020: 10.00 - 17.00 uur
Maandag 9 maart 2020: 10.00 - 17.00 uur

Overige informatie
Duur: De training Deep Democacy is een vierdaagse training.
Niveau:Post-HBO niveau.
Toelating:Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau. De training staat open voor iedereen die wil kunnen werken met Deep Democracy in teams en organisaties.
Afronding:De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid). Aan deze training zijn 18 PE Vignet uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl.
Aantal deelnemers:De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.
Literatuur:n.v.t.
Trainer:Helen Beeley.
Algemeen:Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.
Tip:Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.
De training Deep Democracy kost € 1495,00. Dit is inclusief het boek Deep Democracy van Jitske Kramer, lesmaterialen, koffie, thee en lunch.

 

Inschrijfgeld voor de training is € 95,00 (eenmalig).

 

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Download hieronder de leaflet van de training Deep Democracy door het formulier in te vullen. Als u specifieke vragen hebt, dan kunt u ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 040-2955999. Wij geven graag antwoord op al uw vragen.

Download leaflet training Deep Democracy

    De gegevens die u heeft ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om u hierna eenmalig te informeren over de opleiding / training van uw aanvraag. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we uw gegevens weer. Conform AVG heeft u het recht om uw gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Deep Democracy? Vul het inschrijfformulier Trainingen in en stuur een ingescande versie inclusief handtekening aan secretariaat@alba-academie.nl. Je kunt het origineel natuurlijk ook opsturen naar Alba-academie, Antwoordnummer 10042, 5500 VB Veldhoven.

 

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

« 1 of 3 »