Training De Ethische Professional

‘Ont-wikkeling’ van het ethisch geweten

Ontdek hoe persoonlijke ethische waarden en de waarden van jouw organisatie elkaar beïnvloeden. Leer ethische dilemma’s op de werkvloer herkennen en krijg handvatten aangereikt om ermee om te gaan.

12 juni 2024

Veldhoven

3 dagen

Investering: € 1.395,00

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Startdatum en locatie

12 juni 2024
3 dagen
Veldhoven

Totale investering

€ 1.395,00
DIRECT INSCHRIJVEN

De Ethische Professional

Je bent je ervan bewust dat de betrokkenheid en medewerking van ethische en verantwoordelijke werknemers – op alle lagen van je organisatie – steeds belangrijker wordt.

Integriteit en verantwoordelijkheid, arbeid en zin, eerlijkheid en transparantie, respect en goed doen. Je ervaart dat deze thema’s vibreren in jouw organisaties en je vraagt je dan ook af hoe een ethische organisatie eruit ziet? Welke rol spelen managers, professionals en andere werknemers erin? Hoe gaan collega’s om met ethische vragen en problemen die op de werkvloer ontstaan?

Organisatiecontext en ethiek

De professionele mentaliteit kenmerkt zich door het belang dat gehecht wordt aan persoonlijke en professionele waarden. Professionaliteit heeft dus te maken met waarden en daarom ook met ethiek. Het is duidelijk dat hierbij voor de professionals in alle geledingen van een organisatie de aandacht voor ethiek alleen maar toeneemt. Omdat de ontwikkeling tot een goede professional vraagt om een continue reflectie op de waarden, normen en belangen van de organisatie en/ of in de context van de organisatie.

Daarom zal de professional zijn motivatie, kennis, kunde en betrokkenheid moeten blijven ontwikkelen, vergroten en doorgeven. Een van de kernvaardigheden hierbij is het vermogen kritisch na te denken over inhoudelijke vragen en morele dilemma’s die in het dagelijkse werk naar voren komen, en het zien en leggen van verbanden tussen bijvoorbeeld de systeem- en leefwereld.

Doel van de training De Ethische Professional

Na afloop van de training heb je:

Inzicht in:

 • Je eigen persoonlijke en professionele waarden en de wijze waarop deze in hun werk aan de orde komen.
 • Hoe mensen tot een moreel standpunt komen.
 • De belangrijkste ethische theorieën.
 • Het domein van de bedrijfsethiek.
 • Het proces van morele besluitvorming en de tools die daarbij behulpzaam zijn.
 • De structuur en inhoud van een ethische- en professionele gedragscode.

De vaardigheid om bovengenoemde kennis in te zetten ten dienste van:

 • Het herkennen, analyseren en oplossen van morele dilemma’s in de werksfeer, zowel individueel als in groepsverband.
 • Het in kaart brengen van de eigen organisatie op ethische risico’s.
 • Het formuleren van (beleids-)visie op ‘de ethische organisatie’.
 • Het innemen van een moreel standpunt ten aanzien van ethische dilemma’s binnen de organisatie en het mondeling in een groep kunnen beargumenteren en communiceren.

Voor wie is de training bedoeld?

Leidinggevenden, HR-professionals, (organisatie)coaches, vertrouwenspersonen en andere belangstellenden in bedrijven en organisaties met minimaal een HBO werk- en denkniveau.

Trainer

Johan Bouwer heeft ruime ervaring in het geven van onderwijs, trainingen en seminars in ethiek, o.a. als Lector Ethiek in Onderneming en Professie en Hoogleraar Geestelijke Zorg in de Gezondheidszorg

Inhoud van de training

In deze training leer je hoe persoonlijke ethische waarden en de waarden van de organisatie zich tot elkaar verhouden, hoe ze interfereren en elkaar beïnvloeden. Je leert om ethische dilemma’s op de werkvloer te herkennen en krijgt handvatten aangereikt om ermee om te gaan.

.

Dag 1:

 • Je vergroot je moreel bewustzijn door middel van kennis van je eigen persoonlijke waarden, en morele ontwikkeling.
 • Je leert morele dilemma’s herkennen en je bouwt kennis op van de belangrijkste ethische theorieën.

Dag 2:

 • Je vergroten je moreel bewustzijn door middel van kennis van je eigen professionele waarden, en visie op de zin van arbeid.
 • Je verkent van het domein van de bedrijfsethiek en het proces van ethische besluitvorming.
 • Je ontwikkelt de vaardigheid om een werkgerelateerde casus met behulp van een ethisch model aan te pakken.
 • Je ervaart het onbekende Het volledig ervaren van daar waar het onbekend is en dus oncomfortabel. Fysieke en emotionele obstakels aangaan.

Dag 3:

 • Je brengt je eigen organisatie in kaart brengen op ethische risico’s en je krijgt inzicht in de contouren en inhoud van een ethische en professionele gedragscode, en de mogelijkheden om ethiek in de organisatie te laten landen.
 • Je verwerft de vaardigheid om mondeling een moreel standpunt ten aanzien van ethische dilemma’s binnen je eigen organisatie in te nemen en te beargumenteren.

Locatie en trainingsdata

Locatie:

De training vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).

Trainingsdagen voorjaar 2024:

Woensdag 12 juni 2024: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 19 juni 2024: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag    3 juli 2024: 10.00 – 17.00 uur

Investering

Kosten:

De investering in de training De Ethische Professional bedraagt € 1.395,00. Dit is inclusief lesmaterialen, studiemateriaal, het boek Bedrijfsethiek en MVO voor Hoger Onderwijs, koffie, thee en lunch.

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie

Duur:

De training De Ethische Professional is een driedaagse training.

Studiebelasting: totaal 18 uur (lesdagen).

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Managers, HR-professionals, (organisatie)coaches, vertrouwenspersonen en andere belangstellenden in bedrijven en organisaties.

Afronding:

De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 18 deelnemers.

Trainer:

Johan Bouwer

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over de training De Ethische Professional?

Download hieronder de brochure van de training De Ethische Professional door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training  De Ethische Professional? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor de De Ethische Professional

Het is een driedaagse training.

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.
Ik heb mijn coachopleiding op minimaal Foundation niveau gevolgd bij:

Betaling

Comments are closed.