Integrale Traumacoaching

De weg naar heelheid

Met de 9-daagse opleiding Integrale Traumacoaching leg je een fundament van kennis en kunde over psychotrauma. Je leert werken met integrale methodieken en zet jezelf in als instrument, om je cliënt vanuit een veilige bedding te begeleiden bij traumaverwerking en herstel van lichaam en geest.

Voorjaar 2021

Veldhoven

10 dagen

BROCHURE

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdatum en locatie

Voorjaar 2021
9 dagen
Veldhoven

Investering

€ 3.245,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Begeleiden naar heelheid bij trauma

Als coach of begeleider krijg je te maken met stress, angsten, ongecontroleerde emoties en destructieve overlevingspatronen bij cliënten. Deze vinden hun oorsprong in diep weggestopte, zelfs onbewuste, traumatische gebeurtenissen in het leven van de cliënt. Het lijf geeft zo op eigen wijze uiting aan dit overweldigende stuk uit zijn of haar levensverhaal. Want een trauma laat sporen na in lichaam, geest en ziel. Sporen die vroeg of laat aan de oppervlakte komen.

Voor professioneel begeleiders is het van groot belang de enorme impact van psychotrauma te begrijpen, te herkennen en te erkennen om cliënten te ondersteunen in het stap voor stap aangaan van hun eigen pijnlijke proces. In de wetenschap dat we de ander niet kunnen helen, slechts onszelf.

Traumareactie van lichaam en geest

Een traumareactie is een volkomen normale en autonome reactie van het lichaam en de geest om een ondraaglijke en levensbedreigende situatie te overleven, omdat de realiteit te verschrikkelijk is om mee te dealen. Het lichaam schakelt uit (freeze) en de psyche splitst het deel, waarin de ondraaglijke ervaring ligt opgeslagen, af van het bewustzijn (fragment). Het psychotrauma is het gevolg daarvan, de wond die ontstaat door de traumareactie. We ontwikkelen vervolgens tal van overlevingsstrategieën die ons in staat stellen om door te leven. We dragen de psychische wond echter altijd mee. Diep weggestopt in ons onbewuste, in onze genen en de vezels van ons lichaam, waar deze op elk willekeurig moment getriggerd kan worden. Want het lijf weet wat het hoofd vergeet. Met als gevolg bijvoorbeeld (onverklaarbare) lichamelijke en psychische klachten, posttraumatische stress, onvermogen om gezonde relaties aan te gaan en het contact met wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt kwijt te zijn. Totdat we het besluit nemen dat we niet langer willen overleven, maar leven.

Integrale Traumacoaching: wegen naar heelheid

Niemand kan de traumatische gebeurtenissen in het leven van de cliënt ongedaan maken. Wel kun je als begeleider de cliënt ondersteunen weer leiderschap te nemen over eigen lichaam en geest door het trauma in te sluiten. Trauma is veel meer dan een verhaal over wat er lang geleden is gebeurd. De emoties en lichamelijk gewaarwordingen die in het verleden zijn opgeslagen, worden in het heden nog steeds ervaren als storende fysieke reacties die de cliënt belemmeren vrijuit te leven. Het werken aan herstel vraagt van de cliënt dat hij op een veilige manier teruggaat naar de traumatische ervaringen en leert hoe hij de afgesplitste, gefragmenteerde delen weer kan zien en uiteindelijk kan integreren en verenigen. Traumaherstel gaat slechts stapje voor stapje, met veel moed om steeds verder af te dalen in de diepte van de psyche. Dit vergt ervaring en professionaliteit van de begeleider als veilige haven en gedegen kennis en kunde, om te kunnen werken met een diversiteit aan benaderingen en methodieken.

De wegen naar heelheid worden gevormd door een integrale aanpak met methodieken, zoals Identity-oriented Psychotrauma Therapy (IoPT), resonanties, systemisch werk, lichaamswerk, voice dialogue, creatief werk, mindfulness, neurofeedback, yoga en stemwerk. Methodieken om de psychische wonden van weleer te herstellen tot een geheel dat prachtig is.

Voor wie is de opleiding Integrale Traumacoaching bedoeld?

De opleiding Integrale Traumacoaching is bedoeld voor ervaren coaches, counselers, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnssector (zoals jeugd(gezondheids)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied. CV en korte motivatie dienen opgestuurd te worden. Een intakegesprek kan onderdeel zijn van de aanmeldingsprocedure.

Docententeam

De opleiding Intergrale Traumacoaching wordt begeleid door Aart Harder, Hans Koerts Meijer, Emrik Suichies en Suzanne Smeenge. Iedere module wordt begeleid door twee docenten.

Trauma is misschien wel de meest vermeden, ontkende, onbegrepen en onbehandelde oorzaak van menselijk lijden.
~ Peter Levine

Programma Integrale Traumacoaching in het kort

De opleiding Integrale Traumabegeleiding beslaat 10 lesdagen, verdeeld over vier 2-daagse modules, een supervisie- en oefendag en een integratiedag. Gedurende de gehele opleiding werken studenten aan hun eigen helende verhaal. Dit werkstuk presenteren zij tijdens de integratiedag, als afsluiting van de opleiding.

Module 1: Trauma, waar hebben we het over?

Docenten: Aart Harder & Suzanne Smeenge

Theorie

Wat is trauma precies? Welke soorten trauma zijn er? Verschil tussen stress en trauma. Intrapsychische fragmentatie en gevolgen. Belang van identiteit & autonomie. Mogelijkheden van traumaverwerking.

Praktijk
 • IoPT Resonantie via Intentie. Wat zeggen de woorden, tekeningen, leestekens.
 • Kenmerken van de begeleiding. Fenomenologie. Inbrenger, resonant en getuige zijn.
 • De lastige rol van de begeleider.
 • Wat neem ik waar en hoe? Wat geef je terug. De kracht van ingehouden werken.
 • Terughoudend faciliteren; wat zie ik? Hypotheses en betekenis.
 • Leren herkennen, erkennen en werken met gezonde, getraumatiseerde en overlevingsdelen.

Module 2: Trauma en de helende werking van menselijke resonantie

Docenten: Aart Harder & Suzanne Smeenge

Theorie

De Trauma-biografie volgens Franz Ruppert. Ongewenst (preverbaal, identiteitstrauma), Ongeliefd (hechtingstrauma), Onbeschermd (misbruik, mishandeling, verwaarlozing). Dadertrauma.
Verschillende soorten opstellingen.

Praktijk
 • Hoe werkt menselijke resonantie? Resonant zijn en resoneren in een trauma-opstelling.
 • Verschil met familie-opstellingen. Inbrenger, resonant en getuige zijn.
 • Leren herkennen, erkennen en werken met gezonde, getraumatiseerde en overlevingsdelen.

Module 3: In dialoog met innerlijke delen

Docenten: Hans Koerts Meijer & Suzanne Smeenge

Theorie

Redders in nood – Erkenning voor innerlijke delen. Innerlijke delen horen, zien en verenigen.
Na trauma vindt fragmentatie / psychologische dissociatie plaats en ontstaan afsplitsingen van het zelf. Deze afgesplitste innerlijke delen (subpersonen) worden vervolgens geïsoleerd, buiten ons bewustzijn opgeslagen en blijvend ontkend. Door op een veilige manier met verschillende begeleidingsmethodieken een compassievolle verbinding tot stand te brengen met zelfs die delen van het zelf die het meest ontkend of weggehouden worden, kan de cliënt komen tot heelheid.

Praktijk
 • Werken met innerlijk delen via voice dialogue (Internal Family Systems Therapy, Janina Fisher).
 • Ontmasker je innerlijke delen met onbewuste en creatieve technieken.
 • Werken met diverse opstellingsmethodieken – systemisch werken met splitsing.
 • Werken met beweging, beelden, gedichten.
 • Je stem vinden.

Module 4: Integraal begeleiden: de wegen naar herstel

Docenten: Emrik Suichies & Suzanne Smeenge

Theorie

Het getraumatiseerde lichaam: sporen van trauma & complexe posttraumatische stressstoornis.
Toelichting op het venster van verduren, verruimen van de stresstolerantie.
Leren leven in je lichaam. Werken aan heelheid vanuit diverse begeleidingsvormen.
Mindset in relatie tot ademhaling – emotionele intelligentie.

Praktijk
 • Yoga, meditatie, mindfulness
 • Lichaamsgericht werken
 • Werken met ademhaling
 • Werken met diverse opstellingsmethodieken
 • Neurofeedback

Integratiedag

Docenten: Allemaal

In de ochtend hebben studenten de mogelijkheid om nog intensief te oefenen, vragen te stellen en de stof te integreren. In de middag presenteren studenten hun helende verhaal, waarin zij hun verborgen innerlijke delen liefdevol welkom heten.  Zo maken zij hun reis rond en kunnen ze afscheid nemen van hun reisgenoten.

Locatie en startdatum

Locatie:

De opleiding Integrale Traumacoaching vindt plaats bij Alba-academie te Veldhoven (nabij Eindhoven).

Data:

Voorjaar 2021

Lesinformatie:

De lesdagen duren van 10.00 – 17.00 uur.

Totale investering

Kosten:

Deelname aan de 10-daagse opleiding Integrale Traumacoaching bedraagt € 3.245,00. Dit is inclusief lessen, materialen, koffie, thee en lunch, exclusief literatuur.

 • Inschrijfgeld bedraagt € 95,00 (eenmalig). Oud-studenten van Alba-academie betalen geen inschrijfgeld.
 • Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie

Duur:

De opleiding Integrale Traumacoaching is een 10-daagse opleiding.

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

De opleiding Integrale Traumacoaching staat open voor ervaren coaches, counselers, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnsector (zoals jeugd(gezondheids)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied.

Afronding:

De opleiding Integrale Traumacoaching wordt afgesloten met een diploma van Alba-academie ( bij 100% aanwezigheid).

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit minimaal 8 maximaal 16 deelnemers.

Literatuur:

De lijst met verplichte literatuur wordt voor aanvang van de opleiding toegezonden.

Trainer:

Hans Koerts Meijer, Emrik Suichies, Aart Harder en Suzanne Smeenge

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding Integrale Traumacoaching krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze opleidingen en trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de opleiding onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over de opleiding Integrale Traumacoaching?

Download hieronder de leaflet Integrale Traumacoaching door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op [email protected] of bellen op 040-2955999. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze opleiding. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: [email protected]
=
De data voor de opleiding Integrale Traumacoaching zijn nog niet bekend. Wil je wel op de hoogte blijven van de startdata? Meld je dan aan voor de interesselijst.
Let op: dit is nog geen inschrijving.

Ik schrijf me in voor de interesselijst van de opleiding Integrale Traumacoaching

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: [email protected]
=