Werken met de ontwikkeling en gezondheid van organisaties

Met de Beroepsopleiding tot Coach Practitioner heeft u een gedegen coachfundament gelegd. Daarbij lag de nadruk vooral op individuele coaching. Het coachen van organisaties is echter een andere tak van sport. Als Organisatie Coach stelt u uzelf ten diepste in dienst van de gezondheid en de ontwikkeling van de organisatie, voorbij het individuele belang.

» Lees meer

Een organisatie is een levend en buitengewoon complex systeem dat opereert binnen een minstens zo complexe context. Elke organisatie heeft een organisatiescript (levensplan) met eigen dynamieken en (ongeschreven) regels. Binnen de organisatie hebben individuele medewerkers, teams en leiders een eigen taak te verrichten om de collectieve doelen van de organisatie te verwezenlijken. Organisaties zijn van nature ontwikkelingsgericht en hebben de wil om te leren en te veranderen. Dit gaat echter in veel gevallen niet zonder slag of stoot. Beweging, verandering en ontwikkeling leiden dan tot heftige emoties, weerstand, (ondergrondse) sabotage en tegengestelde belangen tussen medewerkers en hun leidinggevenden. Zeker als de gewenste transitie de identiteit van de organisatie ter discussie stelt.

Tijdens de vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties leert u hoe u uw coachvaardigheden en –kunde inzet bij het leer- en ontwikkelproces van organisaties. U kijkt vanuit verschillende perspectieven naar de organisatie als samenhangend geheel en weet de harde kant (business perspectief, primair proces) en zachte kant (cultuur, mensen) te verbinden. Vanuit de visie dat verandering niet opgelegd kan worden, maar van binnenuit komt, sluit u aan bij de vraag van de organisatie. U leert om uw vinger snel op de zere plek te leggen in complexe vraagstukken op individueel-, team en/of organisatieniveau en durft bespreekbaar te maken wat niet uitgesproken wordt. U kunt effectief werken met de onderstroom in organisaties en zet uzelf in als instrument als de weerstand toeneemt en transities dreigen te stagneren. U krijgt dieper inzicht in uw overdrachtsthema’s en eigen leiderschap, zodat u niet ingezogen wordt in ineffectieve patronen, politiek en macht. U leert coachen tot op het niveau van de organisatie-identiteit.

Doel van de vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties

 • U coacht in organisaties op individueel niveau, team- of samenwerkingsniveau en/of organisatieniveau. U weet hoe deze verschillende niveaus elkaar beïnvloeden en maakt hier gebruik van in uw begeleiding.
 • U begeleidt de organisatie bij complexe organisatievraagstukken, tot op het niveau van de identiteit van een organisatie. U stelt uzelf daarbij ten diepste in dienst van de gezondheid van de organisatie.
 • U bent in staat de organisatie te diagnosticeren en kunt vanuit een coachplan effectief interveniëren met methodieken uit verschillende stromingen, zoals Transactionele Analyse, Systemisch Werk, theory U, Deep Democracy en Appreciative Coaching.
 • U ondersteunt leiderschapsontwikkeling bij medewerkers, teams en leidinggevenden, zodat zij (weer) vanuit eigenaarschap bijdragen aan de doelen van de organisatie.
 • U weet de onderstroom in organisaties te gebruiken als richtingaanwijzer voor groei.
 • U kunt werken met driehoeks- en meerhoekscontracten, kenmerkend voor contracting in organisaties.
 • U herkent uw eigen overdrachtsthema’s en weet hoe deze uw rol als organisatie coach beïnvloeden.
 • U kent uw (dienende) plek als Organisatie Coach.

Voor wie is de vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties bedoeld?

Deze opleiding is er speciaal voor (interne) coaches op Practitioner niveau die hun kennis, kunde en wijsheid in coaching effectief willen inzetten bij de begeleiding en ontwikkeling van medewerker, leider, team en organisatie.

» Lees minder

Verrijkend in alle aspecten van coaching.
Anoniem
Iedere leidinggevende zou deze opleiding moeten volgen.
Halima Friedewald, Verandergids
Inspirerende ontdekking van nieuwe terreinen om mij weer verder te ontwikkelen.
Haty Groenewegen, HRD manager
Mooie opleiding voor persoonlijk leiderschap.
Suzanne van Hees, Communicatie Adviseur & Coach
Mooi welkom, fijne plek en mooi afscheid! Dankjewel!
Mariëlla Leurs, Teamcoach, consulent
Veel inspiratie gekregen en persoonlijk kunnen groeien.
Anoniem
Persoonlijke groei, verstevigt de organisatie.
Anoniem
DIRECT INSCHRIJVEN

Kort programma Professioneel Coachen in Organisaties

Het programma beslaat 13 lesdagen. Daarnaast zijn er 4 supervisies, 1 POAP en 4 intervisies. We werken zeer praktijkgericht. Thuis bestudeert u de theorie. Tijdens de lesdagen ervaart u hoe de theorie toepast in de praktijk door te oefenen met uw medestudenten. De opleiding wordt afgesloten met een praktijkwerkstuk waarin u uw professionele en persoonlijke ontwikkeling als Organisatie Coach laat zien.

 

 

Dag 1   Introductie: kennis maken met het programma, docenten studenten.

Dag 2   Organisatie en hun verhaal: kennis van organisaties, structuren en dynamieken.

Dag 3   De dienende plek van de Organisatie Coach.

Dag 4   De lerende organisatie – veranderen versus ontwikkelen

Dag 5   Organisatiediagnostiek I: Systemisch kijken naar organisaties.

Dag 6   Organisatiediagnostiek II: Transactionele blik op organisaties.

Dag 7   Teamontwikkeling I : Het coachen van ontwikkeling.

Dag 8   Teamontwikkeling II : Deep democracy : de stem van de minderheid.

Dag 9   Coachen bij stress gerelateerde klachten in organisaties.

Dag 10   Werken met weerstand.

Dag 11   Mannelijk en vrouwelijk leiderschap

Dag 12   Presentatie van ontwikkelplannen door OCs

Dag 13   Afsluitende supervisie. Diploma-uitreiking + borrel.

Locatie en startdatum
Locatie:De vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).
Startdatum:Donderdag 3 oktober 2019.
Lesinformatie:De opleiding wordt gegeven op donderdag, lestijden zijn van 10.00 -17.00 uur.

Overige informatie
Duur: De vervolgopleiding duurt 9 maanden. Er zijn 13 lesdagen en 4x supervisie, 4x intervisie en 1 poap. U werkt zoveel mogelijk met eigen casuïstiek.
Studiebelasting:424 uur.
Niveau: Senior Practitioner & Post-HBO niveau.
Toelating:U beschikt over HBO werk- en denkniveau.
U hebt aantoonbaar een stevig fundament van coaching (middels opleiding op minimaal Practitioner niveau. U bent in het bezit van dit diploma/ certificaat).
U kunt casuïstiek inbrengen vanuit een recente of lopende opdracht.
Afronding:Aan het einde van de opleiding schrijft u een werkstuk over uw professionele en persoonlijke ontwikkeling als organisatiecoach. De opleiding wordt afgesloten met een diploma (bij minimaal 90% aanwezigheid).
Aantal deelnemers:De groep bestaat uit maximaal 18 deelnemers.
Literatuur:De lijst met verplichte literatuur wordt u voor aanvang toegezonden.
Trainers:De vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties wordt gegeven door Jane Coerts en Koen Crouwel
Algemeen:Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding krijgt u alle startinformatie toegestuurd.
Onze opleidingen en trainingen zijn populair. Wilt u verzekerd zijn van een plaats, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de opleiding onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvangt u direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.
Het collegegeld bedraagt € 5495,00. Dit is inclusief lessen, supervisie, leskaders, certificering, evenals koffie, thee en lunch.

Het inschrijfgeld bedraagt € 95,-. Studenten die al zijn ingeschreven bij Alba-academie betalen geen inschrijfgeld.

Alba-academie is vrijgesteld van B.T.W.

 

Wilt u meer informatie over de vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties? Download hieronder de leaflet van de opleiding door het formulier in te vullen.  Heeft u specifieke vragen, dan kunt u ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl  of bellen op 040-2955999. Wij geven graag antwoord op al uw vragen.

Download leaflet Professioneel Coachen in Organisaties

  De gegevens die u heeft ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om u hierna eenmalig te informeren over de opleiding / training van uw aanvraag. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we uw gegevens weer. Conform AVG heeft u het recht om uw gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bent u enthousiast geworden en wilt u zich direct inschrijven voor de vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties? Vul het Inschrijfformulier Professioneel Coachen in Organisaties  in en mail een ingescande versie inclusief handtekening aan secretariaat@alba-academie.nl. U kunt het origineel natuurlijk ook opsturen naar Alba-academie, Antwoordnummer 10042, 5500 VB Veldhoven.

Lees vóór aanmelding ook onze Algemene Voorwaarden