Interview oud-student Bas Boom: Medewerkers en teams presteren beter als leidinggevende coachvaardigheden heeft

Er is ‘gedoe’ binnen jouw team, maar je krijgt de vinger niet helemaal achter de oorzaak. Of misschien heb je net een nieuw team gevormd en ben je nog zoekende naar de samenwerking tussen alle individuen. Beide situaties kunnen een leidinggevende behoorlijk wat kopzorgen geven. Het liefst kom je snel tot de kern van het probleem en weet je ieders talent optimaal te benutten, zodat jouw team mooie prestaties kan leveren. Helaas werkt de praktijk vaak anders. Als teams vastlopen wordt er vaak een externe coach ingeschakeld, zoals Bas Boom van Keihart Coaching & Advies. Volgens Bas is het echter niet altijd noodzakelijk een externe coach in de arm te nemen. Je kunt ook heel veel zelf, als je maar de juiste handvatten hebt. Bas vond deze handvatten bij Alba-academie, dé coachopleider van Nederland.

Investeer in jezelf én in je medewerkers

Bas is executive coach. Hij helpt mensen, teams en organisaties om succesvoller te worden door te investeren in de allerbelangrijkste succesfactor: zichzelf. “Medewerkers kunnen vastlopen in patronen, in de hiërarchie, in hun functie, in hun werk-privé balans. Teams kunnen vastlopen als de boven- en onderstroom niet met elkaar in balans zijn, als er gekonkel is bij de koffieautomaat, terwijl het échte gesprek niet op tafel komt. Als leidinggevende is het soms best lastig om de oorzaak te vinden van ‘wat er aan de hand is’ of ‘waarom het niet werkt’.”

Vergroot je coachvaardigheden

Bas volgde bij Alba-academie onder andere de eenjarige post-hbo geaccrediteerde beroepsopleiding tot Coach Practitioner. “Deze opleiding geeft een hele sterke basis om je coachvaardigheden te vergroten,” zegt Bas. Daarna bracht Bas nog verdieping aan met de training Deep Democracy. “Deep Democracy laat je de onderstroom in organisaties beter begrijpen, het geluid van de minderheid. De training geeft je handvatten om gevoelige onderwerpen en sabotages bespreekbaar te maken.” Ook volgde hij de trainingen Burn-out Preventie en Loopbaancoaching bij Alba-academie. “Deze opleidingen zijn goud waard voor mij. Het brengt mij extra kennis. Na zo’n training coach ik nooit meer hetzelfde.”

Burn-out preventie

Bas: “De effecten van externe factoren, zoals corona en de oorlog in Oekraïne, zijn groot. Het aantal stressgerelateerde aanvragen in mijn eigen praktijk zie ik toenemen. HR-adviseurs, teamleiders en leidinggevenden kunnen een heel belangrijke rol spelen in het beperken of voorkomen van een dreigende burn-out bij hun medewerkers. De training Burnout Preventie gaat daarom een belangrijke worden in de nabije toekomst,” voorspelt Bas. “In deze training krijgen de deelnemers de handvatten om preventief te coachen op dit gebied. Je werkt met kwetsbare mensen, dus je moet wel weten wat je doet,” vindt Bas.

Kwaliteit opleidingen en trainingen Alba-academie

Snijdt Bas hier zichzelf niet in de vingers? Als organisaties zelf de coachvaardigheden in huis hebben, huren ze hem straks niet meer in als externe coach. “Ik maak me geen zorgen. Organisaties hebben soms ook gewoon iemand nodig buiten het systeem. Een frisse blik, een onafhankelijk persoon of iemand die de angel eruit kan trekken. Dan kom ik ze graag helpen. Maar de opleidingen en trainingen van Alba-academie zijn gewoon uniek in kwaliteit. Zij geven je dé handvatten om versnelling aan te brengen in herstel, groei en de prestaties van individuele medewerkers en teams. Je leert de juiste vragen te stellen, structuur aan te brengen in de opbouw van een gesprek, sneller (en toch discreet) tot de kern te komen van een probleem en nog zoveel meer. Je maakt tijdens de trainingen een enorme persoonlijke ontwikkeling door. Je geeft nooit meer op dezelfde manier leiding aan je team.”

Tekst: Olga Heeren

Comments are closed.