Effectieve Cursus Teamcoaching: Samenwerken en Groeien als Eenheid

Het Begrijpen van Blokkades om Mensen in Beweging te Krijgen

Om mensen daadwerkelijk in beweging te krijgen, is het essentieel om de obstakels te doorgronden die hen tegenhouden. Samenwerking stelt individuen in staat om prestaties te bereiken die ze alleen niet kunnen verwezenlijken. Een goed functionerend team heeft een onschatbare waarde voor organisaties. Echter, de samenwerking binnen teams verloopt niet altijd zonder strubbelingen. Binnen teams spelen organisatiebelangen, teambelangen en persoonlijke belangen allemaal een rol. Bovendien is ieder individu uniek.

Onder de oppervlakte sluimeren onuitgesproken opvattingen, drijfveren en conflicten. Teamleden kunnen elkaar onbewust belemmeren en zo het gezamenlijke probleem in stand houden. Het doel van teamcoaching is om teams te begeleiden in hun ontwikkelingsproces door hen bewust te maken van ineffectieve collectieve gedragspatronen, denkwijzen en systemen. De teamcoach beïnvloedt de interacties binnen het team om het gehele team beter te laten functioneren en kan tevens helpen om het team naar een volgende fase in hun ontwikkeling te brengen.

7 maart 2024

Veldhoven

4 dagen

Investering: € 1.595,00

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdatum en locatie

7 maart 2024
4 dagen
Veldhoven

Totale investering

€ 1.595,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Het Belang van Teamcoaching

De Cursusdoelstellingen van Teamcoaching

Tijdens de Teamcoaching cursus leer je hoe je een effectief traject voor teamcoaching kunt opzetten en uitvoeren. Daarnaast leer je reflecteren op je eigen rol als teamcoach en krijg je inzicht in je sterke punten en mogelijke valkuilen.

Een essentieel aspect van de cursus is het werken met eigen praktijksituaties en gedeelde voorbeelden uit de praktijk, waardoor je de opgedane kennis direct kunt toepassen in realistische situaties. Kortom, je verwerft het vakmanschap van teamcoaching en legt zo een solide basis op dit gebied.

Na het afronden van de cursus Teamcoaching ben je in staat om:

 • De cruciale succesfactoren van teamcoaching te herkennen.
 • De ontwikkelingsvraag van het team te analyseren en zo het groeiproces van het team te bevorderen.
 • Diepgaande kennis en ervaring op te doen met betrekking tot groepsdynamiek en de verschillende fasen van groepsontwikkeling.
 • Interventies te plegen die passend zijn voor de huidige fase van het team.
 • Interventies te gebruiken om reflectie en teamleren te stimuleren.
 • Directe interventies toe te passen en te denken en handelen in het hier-en-nu.
 • Te werken met systeemdenken om een holistische benadering te waarborgen.
 • Effectief gebruik te maken van de contactcirkel bij teams die veranderingen doormaken, bij ontslag of verlies.

Voor Wie is de Teamcoaching Cursus Bedoeld?

De cursus Teamcoaching is ontworpen voor iedereen die in de praktijk leiding geeft aan of begeleiding biedt aan teams, en die behoefte heeft aan solide ondersteuning door het vergroten van kennis en inzicht in het coachen van teams, bijvoorbeeld tijdens veranderingsprocessen. Voor deze cursus is de toelatingseis minimaal een coachingscursus op  Foundation niveau.

Na succesvolle afronding van deze cursus, kun je direct doorstromen naar de gevorderde cursus in Complexe Teamcoaching (Meesterschap). Met deze cursus Teamcoaching ben je volledig toegerust om teams te leiden, te begeleiden en te laten floreren binnen een dynamische omgeving.

Trainers

Marieke Scheepstra is arbeids- en organisatiepsycholoog (MSc) en geaccrediteerd EMCC NOCBO Senior Practitioner Coach. Sinds 2008 werkt zij als trainer & coach. Zij geeft teamleiders/teamcoaches de handvatten om teamprestaties te verbeteren, flexibel te zijn in veranderende en stressvolle situaties en te (leren) reflecteren. Haar verlangen is teams te laten groeien door autonomie te versterken en elkaar te waarderen. “Ik geloof in de ontwikkeling en veerkracht van mensen”.

Dag 1: Contractering en contact

Alle basiselementen in de contracteringsfase komen aan bod. Je leert alles wat je moet weten voordat je met een team aan de slag gaat.

 • Wat is een team?
 • Contact, contract en Commitment
 • Wederkerige afhankelijkheid
 • Vertrouwen en psychologische veiligheid
Dag 2: Vakmanschap in de bovenstroom

Soorten interventies bij teams in verschillende ontwikkelfasen. Het vakmanschap en kunde oefenen en toepassen staat centraal.

 • Groepsdynamiek, teamontwikkelingsfasen van Tuckman en maturity levels
 • Het Interventiemodel en de Gouden driehoek om aan te sluiten bij een team
 • Welke type interventies passen in de ontwikkelfase waarin een team zit
Dag 3: Vakmanschap in de onderstroom

De wereld van de onderstroom in jezelf en in het team waar je mee werkt. Vakmanschap op het vlak van persoonlijkheid, persoonlijke vaardigheden. Meegebrachte casussen worden geoefend, waarbij het accent ligt op hoe jij in je rol zit en hoe je je verhoudt tot de onderstroom in een team. En wat de effecten daarvan op de dynamiek in het team zijn.

 • Dramadriehoek
 • Overdracht tegenoverdracht in de teamcoachrol
 • Meervoudige loyaliteit
Dag 4: Systeemdenken en teams in veranderingen

Systeemdenken en het feit dat teams onderdeel zijn van een organisatie of groter geheel. Hoe coach je een team bij veranderingen, verlies of reorganisatie.

 • Wetten systeemdenken, binding, ordening, balans van geven en nemen
 • Contactcirkel

Locatie en cursusdata

Locatie:

De cursus Teamcoaching vindt plaats in Veldhoven (bij Alba-academie).

Startfrequentie:

De cursus Teamcoaching start meerdere keren per jaar.

Veldhoven voorjaar 2024:

Donderdag 7 maart 2024: 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 27 maart 2024: 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 28 maart 2024: 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 18 april 2024: 10.00 – 17.00 uur

Investering

Kosten:

De 4-daagse cursus Teamcoaching kost € 1.595,00. Dit is inclusief syllabus, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek Goed Teamwerk van Karin Derksen bij de prijs inbegrepen.

Alba-academie is vrijgesteld van btw.

Overige informatie

Duur:

De cursus Teamcoaching is een vierdaagse cursus.

Studiebelasting: totaal 38 uur (incl. lesdagen).

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau en hebt een coachopleiding of ervaring op Foundation-niveau. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je voorafgaand aan de training deelnemen aan de stoomcursus Coaching Basics.

Afronding:

De cursus wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aan de cursus Teamcoaching zijn 24 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl

Nobco PE uren

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Literatuur:

Het boek Goed Teamwerk van Karin Derksen is verplichte literatuur en ontvang je van ons vooraf als voorbereiding. Daarnaast wordt er gewerkt met een syllabus. De syllabus krijg je op de eerste lesdag uitgereikt.

Trainers:

Marieke Scheepstra

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursus krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze cursussen zijn populair. Dus wil je verzekerd zijn van een plek in de cursus, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de cursus onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Wil je meer informatie over de cursus Teamcoaching?

Download hieronder de brochure van de training Teamcoaching door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de cursus Teamcoaching? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Teamcoaching

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.
Ik heb mijn coachopleiding op minimaal Foundation niveau gevolgd bij:

Betaling

Comments are closed.