Training Coachen met ACT

Acceptance and Commitment Therapy

ACT in coaching helpt om een rijk en zinvol leven te creëren en tegelijk effectief om te gaan met de pijn en stress die erbij horen. Leer coachen met de bewezen effectieve gedragstherapie Acceptance & Commitment Therapy.

11 september 2024

Veldhoven

3 dagen

Investering: € 1.185,00

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Startdatum en locatie

11 september 2024
3 dagen
Veldhoven

Totale investering

€ 1.185,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Doel van de training Coachen met ACT

Aan het eind van de driedaagse training heb je zelf alle ACT-processen doorlopen en ervaren. Je gaat praktijkgericht aan de slag en krijgt veel ruimte om te oefenen onder coachende leiding van onze ervaren docent. Zo kun je ACT direct effectief toepassen tijdens coachingstrajecten én in je eigen leven.

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance & Commitment Therapy. Het is een moderne vorm van (cognitieve) gedragstherapie en wordt effectief ingezet bij diverse psychische en lichamelijke problemen. Het doel van ACT is om een rijk en zinvol leven te creëren en tegelijkertijd om te gaan met de pijn en stress die onlosmakelijk met het leven verbonden zijn. (Acceptance). Zo blijft er meer energie over voor dingen die écht belangrijk en waardevol zijn in het leven. Het ondersteunt je om keuzes te maken gebaseerd op persoonlijke waarden en je hieraan te verbinden (Commitment).

ACT in coaching

ACT is een vorm van gedragstherapie die bij uitstek geschikt is voor mensen die een coachtraject aangaan. Het onderscheidt zich van andere interventies doordat het uitgaat van het vertrekpunt dat een leven zonder tegenslag, verdriet en pijn niet bestaat. De vraag is: hoe ga je ermee om? Kun je het leren te accepteren of ga je piekeren of er tegen vechten?

Coachen met ACT helpt je op een flexibele manier om te gaan met moeilijke gevoelens, angsten, negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen. Je herkent interne en externe obstakels en leert ermee om te gaan. Niet door gedachten te veranderen maar door er op een andere wijze mee om te gaan.
ACT vergroot psychologische flexibiliteit en veerkracht. ACT zorgt ervoor dat je op een effectievere manier om kunt gaan met pijn en uitdagingen die je in het leven tegen zult komen.

Voorbeelden van thema’s die geschikt zijn om met ACT aan te pakken

 • Ik weet niet wat ik wil, ik sta stil.
 • Ik weet wat ik wil, maar ik durf niet.
 • Hoe kan ik anders omgaan met mijn perfectionisme?
 • Ik wil graag verder met mijn leven, maar ben zo moe.
 • Mijn omgeving zegt dat ik meer moet loslaten, maar hoe dan?
 • Hoe kan ik beter omgaan met mijn moeilijke baas/collega/partner/etc?
 • Ik zit mezelf zo in de weg, ik kom niet tot bloei.
 • Ik loop maar achter de feiten aan, hoe kan ik proactiever worden en meer genieten?
 • Ik voel me eenzaam en niet de moeite waard.

Hoe werk je als coach met ACT?

Als ACT-coach werk je met de lach en de traan. Je schuwt het niet om de diepte in te gaan en samen met je cliënt te onderzoeken waar hij bang voor is, wat zijn kritische stem allemaal zegt en welke patronen hij zich eigen heeft gemaakt om zichzelf staande te houden. Je onderzoekt waar je cliënt naartoe wil en leert hem vaardigheden aan om anders om te gaan met belemmerende gedachten, gevoelens en overtuigingen. Dat kan pijnlijk zijn en tegelijkertijd ruimte bieden om het in hier en nu anders te doen. Voor de lach is plaats bij het anders omgaan met gedachten. Want ACT-hulpverleners vinden gedachten maar rare dingen die veel te veel invloed hebben op ons functioneren. Dus hoe fijn zou het zijn om die gedachten eens wat minder serieus te nemen!

Coach en cliënt zijn gelijkwaardig, want we zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje van het leven. ACT werkt met verhelderende metaforen en inzichtgevende, soms confronterende oefeningen.

Waarom een ACT training volgen?

Steeds meer coaches verdiepen zich in ACT omdat deze behandelvorm zo goed past bij het leven zelf. Een training in ACT is enorm verrijkend voor jou als professional omdat je meteen zelf ook leert hoe om te gaan met obstakels en met wat belangrijk voor jou is. Het maakt je creatiever en veerkrachtiger als coach en in je eigen dagelijks leven. En wat is er nu mooier dan dit doorleefde gedachtegoed ook over te brengen naar je cliënt?

Waarom Coachen met ACT bij Alba-academie?

Je kunt je cliënt zover brengen als je zelf bent. Bij Alba-academie zorgen we dat jij verder komt door een persoonlijke en intensieve training, met een mooie balans tussen theorie en praktijk. Dus niet vanuit een cognitieve en technische benadering maar juist veel oefenen, reflecteren en zelf ervaren waardoor je ACT na de training ook direct kunt toepassen in jouw leven en in jouw coachpraktijk.

Voor wie is de training bedoeld?

De training Coachen met ACT is bedoeld voor coaches die zich willen verdiepen in ACT en deze vorm van gedragstherapie willen toevoegen aan datgene waarmee ze al coachen. Je hebt een coachopleiding of vergelijkbaar op minimaal foundation niveau afgerond.

Trainer

Aline Kruit

Aline Kruit is arts, ACT-therapeut, schrijver en docent. Zij is bij Alba-academie opgeleid tot coach practitioner. Aline is gespecialiseerd in de behandeling van slapeloosheid met ACT. Ze is auteur van het boek ‘Slapen is niets doen’ en co-auteur van ‘Eerste Hulp bij Beter Slapen’ (maart 2018) en ‘Goede nacht’ (december 2020).

Artikel van Aline op Nu.nl: “Hoe ‘niets doen’ helpt om beter te slapen”

En lees: “Waarom je als coach ACT wil gebruiken“.

Inhoud van de training

ACT focust op het vergroten van de psychologische flexibiliteit en veerkracht. De methodiek gebruikt hiervoor 6 pijlers. Tijdens de training worden de pijlers op een praktische manier doorlopen en leer je deze toepassen bij jezelf en hoe te gebruiken bij je coachcliënten.

Dag 1:

 • Introductie ACT
 • Acceptatie: actief uitnodigen van vervelende gedachten en gevoelens.
 • Defusie: afstand nemen van deze gedachten en gevoelens, zodat ze je minder raken.
 • Het Zelf: flexibel omgaan met je zelfbeeld.

 

Dag 2:

 • Mindfulness: bewustzijn van wat zich van binnen en van buiten afspeelt, vanuit een observerende en accepterende houding.
 • Waarden: ontdekken van en stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in het leven.
 • Toegewijd handelen: opbouwen van een patroon van handelen, gebaseerd op waarden, in contact met gedrag in het hier en nu.

 

Dag 3:

 • Meten van flexibiliteit
 • Flexibel bewegen tussen de 6 pijlers
 • De therapeutische relatie
 • Inbrengen eigen casuïstiek
 • Demonstraties en oefenen
 • Reflectie

Locatie en trainingsdata

Locatie:

De training vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).

Startfrequentie:

De training start meerdere keren per jaar.

Trainingsdagen voorjaar 2024:

Woensdag 11 september 2024: 10.00 – 17.00 uur
Donderdag 12 september 2024: 10.00 – 17.00 uur
Donderdag 3 oktober 2024: 10.00 – 17.00 uur

Investering

Kosten:

De training Coachen met ACT kost € 1.185,00. Dit is inclusief lesmaterialen, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek Coachen 3.0 – deel 3 Acceptatie en Commitment van Sergio van der Pluijm bij de prijs inbegrepen.

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie

Duur:

De training Coachen met ACT is een driedaagse training.

Studiebelasting: totaal 40 uur (incl. lesdagen).

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Je hebt een coachopleiding of ervaring op Foundation-niveau. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je voorafgaand aan de training deelnemen aan de stoomcursus Coaching Basics.

Afronding:

De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aan de training Coachen met ACT zijn 18 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl

Nobco PE uren

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Literatuur:

Het boek Coachen 3.0 – deel 3 Acceptatie en Commitment van Sergio van der Pluijm is verplichte literatuur en bij de prijs inbegrepen.

Trainer:

Aline Kruit.

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over de training Coachen met ACT?

Download hieronder de brochure Coachen met ACT door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Coachen met ACT? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Coachen met ACT

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.
Ik heb mijn coachopleiding op minimaal Foundation niveau gevolgd bij:

Betaling

Comments are closed.