Waarom je als coach ACT wil gebruiken

Aline Kruit is arts, ACT-therapeut, docent én schrijfster. Ze is gespecialiseerd in het verhelpen van slaapproblemen met ACT en schreef het boek ‘Slapen is niets doen‘. In 2019 verscheen haar boek (co-auteur) ‘Eerste hulp bij beter slapen‘. Ook schreef ze ‘Goede nacht’ (december 2020). Aline geeft de 3-daagse training Coachen met ACT bij Alba-academie. Ze vertelt ons hier meer over ACT.

~ ACT, oftewel acceptance and commitment therapy, is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie, die mensen leert om op een flexibele manier om te gaan met onvermijdelijke obstakels, zodat er meer energie overblijft voor dingen die ze écht belangrijk en waardevol vinden in het leven.

Aline Kruit act

Hoe is jouw belangstelling voor ACT ontstaan?

“In 2011 kwam een aantal dingen bij elkaar: Ik had de 2-jarige coachopleiding bij Alba-academie afgerond en werkte als arts in een vooruitstrevende GGZ-kliniek, U-center in Epen. In deze kliniek werden ACT-groepen gegeven en uit nieuwsgierigheid las ik de hand-outs door. Ik werd zo gegrepen door de inhoud, dat ik dacht: Hier wil ik meer van weten. Dus ben ik boeken over ACT gaan lezen en heb ik de basis- en verdiepingsopleiding gevolgd. Vervolgens mocht ik in U-center ook zelf de groepen geven en in mijn eigen coachpraktijk coachte ik steeds vaker met ACT.”

Wat voegt ACT toe aan jouw coaching?

“Zonder mijn coachsopleiding zou ik geen goede ACT-coach zijn geworden, want alle vaardigheden die ik geleerd heb, gebruik ik. Daar bovenop biedt ACT mij en de cliënt een kader voor effectieve gedragsverandering. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar ACT en het is inmiddels een erkende evidence-based therapievorm.”

En wat voegt het toe voor de cliënt?

“Cliënten in coaching zijn meestal ergens in vastgelopen, op privégebied en/of werk. Met ACT leert de cliënt vaardigheden aan om anders om te gaan met gedachten, gevoelens en andere innerlijke ervaringen, waardoor er ruimte ontstaat voor wat écht belangrijk is. Vooral het anders omgaan met gedachten was voor mij een enorme eye-opener, je hoeft niet alles te geloven wat je denkt! Het heeft mijn leven echt veranderd. Mijn waarden zijn een kompas en als ik van koers dreig te raken, probeer ik ze weer goed in beeld te krijgen en mijn keuzes erop te baseren.”

Hoe pas je ACT dan toe in je coaching?

“ACT maakt gebruik van metaforen en van oefeningen, wat ook een zekere lichtheid geeft aan het traject. Bijvoorbeeld bij de pijler defusie (1 van de 6 pijlers van ACT) waarbij je anders leert omgaan met gedachten, zitten hilarische oefeningen. Aan de andere kant ben je ook niet bang om angst en pijn te onderzoeken. Dus ik zeg altijd maar: in coaching met ACT is er ruimte voor een lach en een traan. Met ACT verminder je ook de kracht van taal, dat maakt dat je snel tot de kern komt en niet gaat “tutten”. (Deze term heb ik geleerd van Suzanne Smeenge!) Een traject heeft dus echt een kop en een staart, wat natuurlijk ook typerend is voor coaching.”

Comments are closed.