Cursus Integrale Traumacoaching

Diepgaande Kennis en Praktische Vaardigheden

De cursus integrale traumacoaching gaat over een integrale aanpak van het begeleiden van mensen met traumatische ervaringen.  Het begeleiden van mensen die te maken hebben gehad met traumatische ervaringen vergt specifieke coachvaardigheden waarbij alle aspecten van de mens in beeld worden gebracht. Alba-academie begrijpt het belang van goed opgeleide professionals als geen ander. Onze cursus integrale traumacoaching biedt een diepgaande en holistische benadering om professionals uit te rusten met de nodige kennis en vaardigheden om effectieve ondersteuning te bieden. In dit artikel zullen we je door de belangrijkste aspecten van onze cursus leiden.

15 oktober 2024

Veldhoven

10 dagen

Investering: € 3.750,00

BROCHUREINSCHRIJVEN

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdatum en locatie

15 oktober 2024
10 dagen

Investering

€ 3.750,00
DIRECT INSCHRIJVEN

De Essentie van Integrale Traumacoaching

De cursus integrale traumacoaching richt zich op het trainen van coaches en begeleiders om mensen te helpen herstellen van traumatische ervaringen. Deze cursus is niet alleen gericht op het begrijpen van de symptomen, maar ook op het doorgronden van de onderliggende oorzaken van trauma. Onze ervaren docenten combineren diverse theoretische kaders en praktische benaderingen tot een uitgebalanceerd curriculum dat professionals voorziet van een diepgaand begrip van integrale traumacoaching.

De Kracht van Holistische Benadering

Bij Alba Academie erkennen we de waarde van een holistische benadering in traumacoaching. Trauma beïnvloedt niet alleen de geestelijke gezondheid, maar heeft ook impact op emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. In plaats van te focussen op de individuele delen, richt een holistische benadering zich op het begrijpen van het gehele systeem. Onze cursus integrale traumacoaching omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder psychotherapie, lichaamsgerichte technieken en mindfulness. Hiermee ontwikkelen professionals een dieper begrip van de complexiteit van traumatische ervaringen en hoe deze op een uitgebalanceerde manier te benaderen

Onze Leerweg: Diepgaand en Praktisch

Onze cursus behandelt zowel diepgaande theoretische kennis als praktische vaardigheden. We nemen de tijd om deelnemers een grondig inzicht te geven in de theorieën die ten grondslag liggen aan traumacoaching. Dit omvat het begrijpen van verschillende traumagerelateerde stoornissen, psychologische mechanismen en effectieve interventiemethoden.

Cursusstappen naar Expertise

Theoretisch Fundament: De cursus begint met het leggen van een stevig theoretisch fundament. Hierbij worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de  psychotraumatische aspecten van trauma en herstel.

Praktische Toepassing: Na het verwerven van het theoretische inzicht, richten we ons op de praktische toepassing ervan. Deelnemers leren diverse coachingstechnieken en interventies die ze kunnen inzetten om individuen te ondersteunen in hun herstelproces.

Supervisie en Feedback: Tijdens de cursus bieden we supervisiesessies en feedback om de groei van deelnemers te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat zij hun vaardigheden kunnen aanscherpen en verfijnen.

De Impact van Onze Cursus

De impact van onze cursus integrale traumacoaching reikt verder dan de klaslokalen. Afgestudeerde professionals zijn in staat om met vertrouwen en empathie individuen te begeleiden die te maken hebben met trauma. Ze zijn uitgerust met de vaardigheden om te luisteren, te begrijpen en effectieve ondersteuning te bieden in het herstelproces.

Wat kenmerkt deze cursus?

Onze cursus integrale traumacoaching onderscheidt zich door haar integrale aanpak met methodieken, zoals Identity-oriented Psychotrauma Therapy (IoPT), resonanties, systemisch werk, effectieve opstellingsmethodieken, lichaamswerk, creatief werk, mindfulness, neurofeedback, Yin-yoga en stemwerk. De cursus kent een diepgaande en holistische benadering en biedt ruime gelegenheid voor praktische toepassing en oefening van vaardigheden in traumacoaching. De cursus wordt door meerdere gekwalificeerde docenten gegeven, met ieder hun eigen specialisatie op het gebied van traumacoaching. Zij zijn zeer ervaren in hun vakgebied.

Voor (toekomstig) specialisten

De cursus Integrale Traumacoaching is bedoeld voor ervaren coaches (Practitioner-niveau met diverse jaren levenswerkervaring), senior coaches/counselors, therapeuten of begeleiders.

Alba Academie biedt met deze cursus een cruciale stap voor professionals die zich willen specialiseren in het begeleiden van mensen met traumatische ervaringen. Ons holistische leertraject, dat zowel diepgaande kennis als praktische vaardigheden omvat, stelt afgestudeerden in staat om een positieve impact te hebben op het leven van anderen. Kies voor onze cursus en draag bij aan het herstel en de veerkracht van individuen die uw begeleiding nodig hebben.

Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe onze cursus integrale traumacoaching uw professionele reis kan verrijken.

Trainers

Suzanne Smeenge is directeur en eigenaar van Alba-academie en werkt al meer dan 30 jaar in diverse managementfuncties, maar opleiden en trainen doet ze het liefst. Suzanne volgde diverse opleidingen op het gebied van management, coaching, supervisie en (trauma)therapie. Ze heeft jarenlange ervaring op het gebied van leiderschapsontwikkeling van mens, team, organisatie en maatschappij. Suzanne werkt op een diepere laag. Haar stijl van werken is direct, met veel warmte en betrokkenheid.

Ien van der Pol

Ien GM van der Pol werkt met IoPT in de traumabegeleiding. Ze schreef diverse boeken, waaronder ‘Coachen waar het pijn doet‘. Hierin lees je alles over stress, trauma, de psychische en lichamelijke gevolgen ervan en over de helende werking van IoPT opstellingen en resonantie. Ien richtte in 2003 Alba-academie op en droeg in 2020 het stokje over.

Emrik Suichies

Emrik Suichies heeft al meer dan 30 jaar ervaring als manueel therapeut, fysiotherapeut, functionele osteopathie, haptotherapeut, biofysisch geneeskundige, orthomoleculair therapeut, en Yin Yoga docent. Vanuit New Health Centre in Sneek biedt hij educatie en training in diverse zorgvormen vanuit een holistische visie.

Hans Koerts Meijer

Hans Koerts Meijer werkte jaren als illustrator aan de UVA, tot hij besloot zijn creatieve talenten op een andere wijze in te zetten. Na zijn studie tot kunstzinnig therapeut richtte hij zijn eigen trainingsbureau op. In zijn workshops, cursussen, trainingen en coachen zet hij vaak creatieve middelen in. Hij daagt graag mensen uit hun talenten steeds verder te ontplooien en hun creativiteit voor het voetlicht te brengen, in een sfeer van vertrouwen en veiligheid.

Jeanne van mierlo

Jeanne van Mierlo werkt als verlies- en rouwtherapeut, counselor, coach en trainer. Met ruim 28 jaar ervaring bij de overheid als communicatie- en strategisch (bestuurs)adviseur, nam ze in 2018 afscheid om zich volledig aan haar praktijk te kunnen wijden. Ze brengt mensen naar hun hart, met beide benen op de grond. Alle gevoelens mogen er zijn. Je vindt bij haar rust, aandacht en ruimte.

Programma Integrale Traumacoaching in het kort

De opleiding Integrale Traumabegeleiding bestaat uit 10 lesdagen. Verdeeld over vier 2-daagse modules, een supervisie-/praktijkdag en een Integratiedag. Daarnaast volgen de studenten twee keer intervisie.

Gedurende de gehele opleiding werken studenten aan hun eigen helende verhaal. Dit werkstuk presenteren zij tijdens de Integratiedag, als afsluiting van de opleiding.

Module 1: Trauma, waar hebben we het over?

Docenten: Ien GM van der Pol & Suzanne Smeenge

Theorie

Wat is trauma precies? Welke soorten trauma zijn er? Verschil tussen stress en trauma. Intrapsychische fragmentatie en gevolgen. Belang van identiteit & autonomie. Mogelijkheden van traumaverwerking.

Praktijk
 • Kennismaken met IoPT en het werk van prof. dr. Franz Rupert.
 • Weten wat ‘traumatisering’ is en hoe psychische fragmentatie ontstaat.
 • Weten wat het verschil is tussen stressreacties en traumareacties.
 • Herkennen van trauma in jouw coachpraktijk.
 • Oefenen met kleine IoPT-opstellingen.

Module 2: Trauma en de helende werking van menselijke resonantie, verschillende perspectieven op trauma.

Docenten: Jeanne van Mierlo & Suzanne Smeenge

Theorie
 • Somatic Experiencing (Peter Levine)
 • Window of Tolerance (Kekuni Minton/Pat Ogden)
 • Traumabiografie (Franz Ruppert)
 • Verschillende soorten opstellingen
Praktijk
 • Werken met secure bases/hulpbronnen en trauma
 • Werken met (het vergroten van) de stress tolerantie in het lijf
 • Werken met dader-slachtoffer dynamiek
 • Werken met rouw en trauma
 • Werken met 1-op-1 opstellingen: (tafel)opstellingen en vloerankers

Dag 5: Oefendag

Een hele dag oefenen met ingebrachte casuïstiek onder begeleiding van 2 docenten.

Module 3: Integraal begeleiden: de wegen naar herstel

Docenten: Emrik Suichies & Suzanne Smeenge

Theorie
 • Somatic Experiencing (Peter Levine)
 • Window of Tolerance (Kekuni Minton/Pat Ogden)
 • Traumabiografie (Franz Ruppert)
 • Verschillende soorten opstellingen
Praktijk
 • Werken met secure bases/hulpbronnen en trauma
 • Werken met (het vergroten van) de stress tolerantie in het lijf
 • Werken met dader-slachtoffer dynamiek
 • Werken met rouw en trauma
 • Werken met 1-op-1 opstellingen: (tafel)opstellingen en vloerankers

Module 4: In dialoog met innerlijke delen

Docenten: Hans Koerts Meijer & Suzanne Smeenge

Theorie

Redders in nood – Erkenning voor innerlijke delen. Innerlijke delen horen, zien en verenigen.
Na trauma vindt fragmentatie / psychologische dissociatie plaats en ontstaan afsplitsingen van het zelf. Deze afgesplitste innerlijke delen (subpersonen) worden vervolgens geïsoleerd, buiten ons bewustzijn opgeslagen en blijvend ontkend. Door op een veilige manier met verschillende begeleidingsmethodieken een compassievolle verbinding tot stand te brengen met zelfs die delen van het zelf die het meest ontkend of weggehouden worden, kan de cliënt komen tot heelheid.

Praktijk
 • Werken met innerlijke delen.
 • Ontmaskeren van en verbinden met je innerlijke delen met creatieve (en onbewuste) technieken.
 • Werken met diverse opstellingsmethodieken – systemisch werken met splitsing.
 • Werken met beweging, beelden, gedichten.
 • Vinden van jouw stem.

Dag 10: Integratiedag

Deze dag staat voor de studenten in het teken van het presenteren van hun helende verhaal, waarin zij hun verborgen innerlijke delen liefdevol welkom heten.  Zo maken zij hun reis rond en kunnen ze afscheid nemen van hun reisgenoten.

Locatie en startdatum

Locatie:

De opleiding Integrale Traumacoaching vindt plaats bij Alba-academie te Veldhoven (nabij Eindhoven): Locht 117, 5504 RM, Veldhoven (op het terrein van NH Koningshof)

Plan je route>>

Data:

De eerstvolgende start van Integrale Traumacoaching is op 15 oktober 2024.

Lesinformatie:

De lesdagen duren van 10.00 – 17.00 uur.

Overige informatie

Duur:

De opleiding Integrale Traumacoaching is een 10-daagse opleiding.

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

De opleiding Integrale Traumacoaching staat open voor ervaren coaches (Practitioner-niveau met levenswerk ervaring), counselers, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnsector (zoals jeugd(gezondheids)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied.

CV en korte motivatie dienen opgestuurd te worden naar secretariaat@alba-academie.nl. Een intakegesprek kan onderdeel zijn van de aanmeldingsprocedure.

Afronding:

De opleiding Integrale Traumacoaching wordt afgesloten met een diploma van Alba-academie ( bij 90% aanwezigheid en het maken en presenteren van het helende verhaal).

Aan de opleiding Integrale Trauma Coaching zijn 60 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). meer informatie tref je aan op www.NOBCO.nl.

Nobco PE uren

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit minimaal 10 maximaal 16 deelnemers.

Literatuur:

De lijst met verplichte literatuur wordt voor aanvang van de opleiding toegezonden.

Trainer:

Hans Koerts Meijer, Emrik Suichies, Jeanne van Mierlo, Ien van der Pol en Suzanne Smeenge

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding Integrale Traumacoaching krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze opleidingen en trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de opleiding onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Deelname aan de 10-daagse opleiding Integrale Traumacoaching bedraagt € 3.750,00. Dit is inclusief lessen, materialen, koffie, thee en lunch, exclusief literatuur.

 • Inschrijfgeld bedraagt € 95,00 (eenmalig). Oud-studenten van Alba-academie betalen geen inschrijfgeld.
 • Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Wil je meer informatie over de opleiding Integrale Traumacoaching?

Download hieronder de brochure van deze opleiding door het formulier in te vullen.  Heb je specifieke vragen, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl  of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze opleiding. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Wil je leren begeleiden naar heelheid bij Trauma? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in voor de opleiding Integrale Traumacoaching door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Integrale Traumacoaching

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.

Betaling

Het lesgeld is exclusief inschrijfgeld (€ 95,00) en literatuurkosten. Inschrijfgeld is niet van toepassing voor (oud-)studenten van Alba-academie. Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Belangrijke aanvullende informatie (in te vullen door de student)

De opleiding staat open voor: ervaren coaches, counselers, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnsector (zoals jeugd(gezondheids)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied.
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Voeg een kopie van uw diploma / certificaat toe. Een intakegesprek kan deel uitmaken van de inschrijvingsprocedure.
Ik heb het formulier naar waarheid ingevuld. Ik ontvang een bevestiging van mijn inschrijving.

Comments are closed.