9 Waardevolle Tips Voor Startende Coaches

Je bent net afgestudeerd als coach en verliefd op het coachvak. Je droom is om een eigen praktijk te starten. Maar hoe pak je dit aan? Je bent nog wat onzeker over je kunnen en daarnaast vraag je je ook af hoe je aan cliënten komt…. 

Divera van der elst

Divera van der Elst is dé coach voor startende coaches en oud-student van Alba-academie. Ze deelt met ons haar 9 meest waardevolle tips voor startende coaches.

Doe wat je leuk vindt.

Ga niet op zoek naar ‘het gat in de markt’. Kies een doelgroep die goed bij jou past en ga aan het werk met coachvragen die jou nauw aan het hart liggen. Dat maakt tip 6 ineens een stuk haalbaarder.

Hou het simpel.

Voor je het weet ben je je aan het verdiepen in alle interventies die er zijn en leer je van alle social media hoe je die moet gebruiken om zichtbaar te worden voor jouw doelgroep. Less = More, helemaal bij de start van iets nieuws. Kies een doelgroep, kies een manier waarop je zichtbaar en vindbaar wilt worden, kies een tarief. En hou jezelf daar aan. Als het straks gaat lopen zoals je wilt, kun je altijd nog producten toevoegen aan je aanbod of je op een andere manier profileren.

Zorg voor een inspirerende en motiverende omgeving.

De eerste fase van het opbouwen van een coachpraktijk zit vol uitdagingen. Zorg ervoor dat je contact houdt met studiegenoten of je aansluit bij een ondernemersgroep, zodat je mensen om je heen hebt die je begrijpen en waar je je aan kunt optrekken.

Blijf werken met oefencliënten.

Zelfs al begint het te lopen met betalende clienten, met oefenclienten kun je nog even echt ‘de beginner uithangen’. Ook kun je net even wat makkelijker een nieuwe techniek of interventie uitproberen. Het geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen en je blijft bouwen aan je vlieguren.

Leer denken als een ondernemer.

Ja, ook als je intern wilt gaan coachen, maar vooral als je dit zelfstandig wilt gaan doen. Als je start als coach zul je veel meer tijd kwijt zijn aan marketing en sales dan aan het coachen zelf. Want jouw klanten staan niet automatisch rijen dik aan je deur. Daar moet je wat voor doen. Als ondernemer weet je dat marketing en sales nodig zijn om uiteindelijk een verschil te kunnen maken in de wereld als coach.

Train je geduld, je doorzettingsvermogen en je incasseringsvermogen.

Niet alles zal in één keer lukken. En het opbouwen van een succesvolle praktijk heeft tijd en veel aandacht nodig. Hoe sneller je jezelf kunt trainen dit te accepteren en daar juist de uitdaging in te zien, hoe makkelijker het zal zijn.

Kom in actie.

Je kunt nog een opleiding gaan doen, je kunt nog meer lezen over marketing, je kunt nog eens een keer een webinar over verkoopgesprekken volgen. Maar de enige manier om te leren en te groeien is door het te doén.

Luister vooral naar je eigen gevoel.

En dan niet naar het stemmetje dat zegt ‘je bent er nog niet klaar voor en wie zit er op jou te wachten’. Er zullen mensen zijn in je omgeving die niet begrijpen dat jij coach wilt worden. Want er zijn er al zoveel, zeggen ze dan. Volg jouw gevoel en volg je hart. Er is een reden waarom je deze nieuwsbrief leest. En dat is omdat jij een droom en een verlangen hebt. Luister naar die droom en neem vanuit die inspiratie de benodigde acties om jouw droompraktijk neer te zetten.

Have fun!!

Je werktijd is ook je LEEFtijd, dus doe je best om alles zo leuk mogelijk te maken. De reis is net zo belangrijk als het aankomen bij de bestemming. Alles wat je moet doen om je eerste klant te mogen verwelkomen moet je net zo leuk maken als het coachen zelf.

Wil je meer hierover weten en echt handvatten toegereikt krijgen om van start te gaan als coach én ondernemer? Divera geeft de masterclass ‘Van Coachdroom naar Droompraktijk’. Een absolute aanrader voor iedereen die zichzelf meer in de markt wil zetten!

Aanmelden voor de Masterclass 'Van Coachdroom naar Droompraktijk'

Comments are closed.