Annette Nobuntu Mul

Ubuntu. Een Zuluwoord, maar een universeel concept. Umntu Ngmuntu Ngbantu betekent letterlijk: Een mens is een mens omdat er andere mensen zijn. Oftewel: Ik ben omdat wij zijn! Dit is de basis van de Ubuntu-filosofie, het diepgewortelde Afrikaanse mens- en wereldbeeld.

Wat kan Ubuntu voor jou en mij, voor ons betekenen? Voor de westerse wereld die de afgelopen eeuwen enorme technologische realisaties heeft neergezet en voor grote materiële welvaart heeft gezorgd, maar die nu schreeuwt om aandacht voor immateriële vraagstukken. Voor onze omgang met de aarde en met elkaar; een omwenteling van ratio naar relatie. Moe van onze automanie tot zelfontplooiing….

Annette Nobuntu Mul neemt je deze middag op persoonlijke wijze mee in haar zoektocht naar wat Ubuntu is en kan betekenen, in werk en leven, dus ook in coaching. Ze neemt je mee naar Zuid- Afrika, het land dat na de apartheid oude wonden tracht te helen en dat, met de kracht van diversiteit en vergeving, met recht en trots een regenboognatie wil zijn.

Ze gaat op zoek naar Ubuntu in het contact met dierbare Zuid-Afrikanen die op haar levenspad zijn gekomen. Vaak met een bijzondere levensles. Voor haar en voor ons. Zo sprak ze de twee moordenaars van Amy Biehl, de gevangenbewaker van Nelson Mandela, de dochter van Desmond Tutu, ex-politiek gevangenen op Robben Eiland, de minister van onderwijs, de directrice van SASNEV, maar (juist) ook de mensen van de straat, van de townships……

Wat kunnen wij van Afrika, van Ubuntu leren?
In haar ogen, dat we in elke persoonlijke, professionele, organisatorische, religieuze of politieke ontmoeting of discussie elkaar, boven alles, als mens kunnen zien en onze gemeenschappelijke menselijkheid erkennen: Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is.

Via storytelling én interactieve dialoog neemt Annette ons deze Alba-jubileumdag mee op reis:

‘Ek moet reis om die wêreld om huis toe te gaan, ek moet praat met ’n vreemde om myself te verstaan’

Ons sien mekaar 1 december!

=======================================================================================

Annette Nobuntu Mul is opleider, trainer, coach, spreker en auteur. Zij is de founder van Ubuntu Society en voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland. Daarnaast is zij hoofddocent Ubuntu opleidingen aan de ISvW, columniste voor The Optimist NL, member World Connectors, Vertrouwenspersoon Integriteit, Lid comité van Aanbeveling Forum Levenslang, Ambassadeur MaatschapWIJ en lid Raad van Advies TvC. In 2017 ontving zij de African Special Recognition Award

Leave A Comment