Het diploma gaf de doorslag

In de derde klas van de middelbare school adviseerde haar mentor om naar de havo te gaan. Het vwo was te hoog gegrepen, vond hij. Olga Heeren was een vroege leerling en moest hard werken voor goede cijfers. Maar terug naar de havo wilde ze niet. Haar ouders stonden volledig achter haar. Hun instelling was ‘Wie niet waagt, die niet wint’. Die keuze, die vrijheid, die steun, zorgde bij Olga voor wilskracht, doorzettingsvermogen én uiteindelijk voor een vwo en universitair diploma. Het behalen van een diploma speelt tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijke rol voor haar.

Basisopleiding coaching óf Beroepsopleiding coaching

Het duurde precies 20 jaar voordat Olga de draad van het studeren weer oppakte, afgezien van wat kleine vakinhoudelijke cursussen. Tijdens een informatiebijeenkomst bij Alba-academie liet zij zich informeren over de beroepsopleiding Coach Practitioner en de opleiding Coaching Basics. Olga licht toe: “De beroepsopleiding Coach Practitioner duurt een jaar. Terwijl de opleiding Coaching Basics uit zes lesdagen bestaat, waarin je de basisvaardigheden van coaching leert. Mijn hoofd zei: “Dat is goed te combineren met mijn werk en gezin. Maar diep van binnen wilde ik mezelf bewijzen en vooral een diploma.” Voor wie? Ik denk vooral voor mezelf.”

Theorieën van coaching

“Er werd tijdens de informatiebijeenkomst bij Alba-academie zo enthousiast over de beroepsopleiding verteld, dat ik was verkocht. En ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt. De beroepsopleiding is zeer uitgebreid. Je leert een breed scala aan coachvaardigheden, gesprekstechnieken en werkvormen uit verschillende stromingen. Waardoor je heel breed wordt opgeleid. Je oefent met oefencliënten, volgt intervisie en supervisie, doet theorie-examen en praktijkexamen én je ontvangt een internationaal erkend post-hbo diploma.”

Eigen kwaliteiten versterken

Olga vindt het een wereld van verschil tussen het studeren in haar tienerjaren of studeren met levenservaring. “Waar ik vroeger uren aan het zwoegen was, kost het studeren me nu geen enkele moeite. Het verschil? Passie. Intrinsieke motivatie. Ik weet waarvoor ik het doe. En naast de technieken en modellen die ik leerde, kreeg ik ook de gelegenheid om mezelf te herontdekken, mijn eigenaardigheden onder de loep te nemen, mijn onzekerheden aan te pakken en mijn kwaliteiten en talenten te versterken. Ik heb me tijdens dit jaar zowel persoonlijk als professioneel enorm ontwikkeld. En dat heeft in de loop van het jaar veel meer waarde gekregen dan dat diploma, waar ik overigens wel heel blij mee ben”, vertelt Olga enthousiast.

Coachopleiding biedt veilige setting

Olga waardeert de diversiteit aan docenten met hun eigen specialisaties en het praktijkgerichte karakter van de lessen. “De theorie bestuderen we thuis, in de lessen wordt vooral geoefend. Ik was daar best gespannen voor, want ik voel me niet altijd prettig in een groep, maar die spanning viel op de eerste lesdag al van me af. In het eerste uur zelfs. De docenten weten binnen no-time een veilige setting te creëren. Hierdoor krijg je als student volledig de ruimte om je optimaal te ontwikkelen. En daarnaast voelt het als een warm bad als je bij Alba-academie binnenloopt. Hoe dat komt, kan ik niet zo goed beschrijven. De zachte vloerbedekking, de lieve hond die je begroet, het warme welkom van gastvrouw tot eigenaresse, de heerlijke lunch of een combinatie van dit alles. Je voelt je zeker geen nummer, ze kennen alle studenten bij naam. Dat vind ik echt bewonderenswaardig voor zo’n opleidingsinstituut waar iedere dag weer nieuwe studenten rondlopen.”

“Ik ben ontzettend blij met wat de opleiding mij heeft gebracht. Dat gun ik iedereen. En ik kijk al uit naar de vervolgopleiding Dieper Coachen”. 

Olga Heeren

Olga ondertekent haar diploma.

Leave A Comment