Breng je cliënt in beweging door te coachen met creatieve werkvormen

Een cliënt kan wel eens vastzitten in zijn ratio. De coach- of therapiesessies blijven vaak bij praten. Je merkt als coach of psycholoog dat je niet goed bij het gevoel kunt komen. Een creatieve werkvorm kan dan uitkomst bieden.

Hans Koerts Meijer is docent bij Alba-academie en specialist op het gebied van coachen met creatieve werkvormen. Met zijn 75 jaar is hij nog steeds een zeer geliefd en veel gevraagd docent op dit gebied. Hans vertelt waarom creatieve werkvormen, zoals tekenen, boetseren, schilderen, improvisatie, muziek en schrijven ervoor kunnen zorgen dat je wél toegang krijgt tot het onbewuste (trauma-)verhaal van jouw cliënt. Dat je kunt coachen op een diepere laag en dat jouw cliënt los komt van zijn ratio.

Beweeg naar het gevoel

Hans: “Eigenlijk is deze training een ultieme vorm van het Inclusieve Model van Aandacht: aandacht voor het geheel. Veel coaches zitten en praten, maar daarmee kom je niet bij iedere cliënt tot de kern. Die kern zit namelijk niet in iemands hoofd, maar in zijn of haar hele wezen. Alles komt in de kern samen: het hoofd, het hart, het lichaam, de ziel. Hoe kom je daar als iemand zich niet open durft te stellen of te veel in het denken blijft hangen? Door een cliënt dan zowel fysiek als mentaal tot beweging uit te nodigen, ontstaat er ruimte in het hoofd en kun je beter bij het gevoel komen. Ik ben blij dat steeds meer coaches daarom nieuwe werkvormen omarmen, zoals wandelcoaching, tekenen, muziek, mindfulness en yoga.”

Specialist in creatieve werkvormen

Hans is zijn hele leven al creatief. Hij kon altijd al goed tekenen en schilderen en begon zijn carrière als cartografisch tekenaar (landkaarten). Na zijn militaire diensttijd ging hij aan de slag als illustrator en fotograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Dertien jaar later volgde hij de opleiding tot kunstzinnig therapeut en startte hij zijn eigen coachpraktijk. Al sinds 1988 geeft Hans trainingen aan organisaties en bedrijven op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hierbij maakt hij veelvuldig gebruik van creatieve werkvormen vanuit zijn eigen coachpraktijk en sinds 2008 ook vanuit Alba-academie, waar hij de tweedaagse training ‘Coachen met Creatieve Werkvormen’ verzorgt. Tevens begeleidt hij een module in de opleiding ‘Integrale Traumacoaching’.

Kun je het niet zeggen, zing het dan

“Soms worden creatieve werkvormen nog wel eens als zweverig omschreven, of als alternatief, maar dat zijn ze allerminst. Het geeft coaches juist praktische handvatten die ze in hun eigen coachpraktijk direct kunnen toepassen. Als je met praten niet tot de kern van iemands probleem kunt komen, dan is het handig om als coach te zijn toegerust om met een andere werkvorm wél tot die kern te kunnen komen. Wat niet in woorden te vangen is, kun je vaak wel uiten in muziek, tekenen, schilderen of schrijven. Zo worden bijvoorbeeld ook tekeningen van kinderen geanalyseerd, die een traumatische ervaring hebben meegemaakt.”

Je hoeft niet creatief te zijn om met creatieve werkvormen te kunnen coachen

Om met creatieve werkvormen te kunnen coachen, moet je het als coach eerst zelf ervaren, vindt Hans. “Veel coaches hebben de overtuiging dat ze niet kunnen zingen, schilderen of boetseren. Er zijn niet zo heel veel mensen die de moed hebben om over die schroom heen te stappen en te starten met een training zoals Coachen met Creatieve Werkvormen. Tijdens het begin van deze training ligt daarom de nadruk op het scheppen van veiligheid in de groep en het geruststellen van de studenten. Je hoeft niet creatief te zijn om met creatieve werkvormen te kunnen coachen. Het gaat er niet om dat je een kunstenaar, beeldhouwer of zanger wordt. Het gaat erom dat je als coach zelf ervaart hoe het brein en gevoelens werken, wat beweging en creatief bezig zijn met je doet, hoe je over belemmerende overtuigingen heen kunt stappen en in een wereld van verwondering terecht komt in plaats van in een wereld van gedachten. Je kunt jouw cliënten zover brengen als je zelf bent, daarom is het belangrijk je bewust te worden van je eigen vermeende onvermogens.”

Binnenkort start Hans weer met de tweedaagse training Coachen met Creatieve Werkvormen.

Leer je eigen creatieve vermogens kennen en ontdek hoe je ze kunt inzetten in jouw praktijk.

Tekst: Olga Heeren

Comments are closed.