Interview: Een eigen coachpraktijk starten

Van professionele coach naar succesvol ondernemer

Je staat te popelen om je eigen coachpraktijk te starten. Je hebt misschien al een mooi ingerichte ruimte. “Laat die cliënten maar komen!” denk je. Jouw droombeeld is natuurlijk een lekker gevulde agenda, met interessante casussen waar jij jouw expertise op los kunt laten. Zoveel mogelijk mensen helpen, dat is jouw doel. De werkelijkheid is vaak weerbarstiger. Je bent misschien een goede coach, maar maakt dat jou automatisch een goede ondernemer? Helaas geldt dat niet voor iedereen. Divera van der Elst ondervond dit aan den lijve. Toen zij als coach een verschil wilde maken in de wereld, had zij geen idee dat zij daar het ondernemerschap bij cadeau kreeg. Inmiddels is zij één van de beste mindsetcoaches voor ondernemers, heeft ze een boek geschreven én coacht zij (beginnende) coaches naar een eigen droompraktijk. Divera deelt de stappen die zij heeft gezet om dit te bereiken.

Van trainer naar businesscoach

Divera richtte haar eigen bedrijf op in 2010. “Ik gaf trainingen in communicatie- en verkoopvaardigheden. Dit deed ik bij verschillende coachopleidingen. In de pauzes werden vaak de meest interessante vragen 1-op-1 gesteld. Ik merkte dat de aspirantcoaches vaak worstelden met vragen over tarief, acquisitie, marketing of hoe ze zich konden onderscheiden van andere coaches. Ik zag daar een nieuwe markt voor mijn eigen coachpraktijk en ben me toen meer gaan richten op het coachen van startende ondernemers.”

Beroepsopleiding tot Coach-Practitioner

Als coach is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen, vindt Divera. “Om mijn coachcompetenties verder uit te breiden, volgde ik meerdere coachopleidingen, waaronder in 2015 de beroepsopleiding tot Coach Practitioner bij Alba-academie. Eén van de belangrijkste resultaten uit die opleiding is dat ik niet alleen als coach, maar vooral ook als persoon enorm ben gegroeid. Je eigen onzekerheden komen tijdens de opleiding naar boven en daar ga je aan werken. Daardoor word je de beste versie van jezelf, als mens en als coach.”

Masterclass Van Coachdroom naar Droompraktijk

“Toen ik de opleiding in Veldhoven had afgerond, ging het spreekwoordelijke balletje rollen. Als je klaar bent met de coachopleiding ben je niet automatisch klaar voor het ondernemerschap. Als aanvulling op de Beroepsopleiding tot Coach Practitioner heb ik daarom samen met Alba-academie de Masterclass ‘Van Coachdroom naar Droompraktijk’ ontwikkeld. Niet iedere coach die de coachopleiding doet, wil ondernemer worden. Maar veel coaches willen dat wel en daarom is het een aparte ééndaagse module.”

Ondernemerschap is een BONUS-baan!

Een grote valkuil voor coaches die net afgestudeerd zijn en gaan ondernemen, is dat ze zich vol storten op sociale media, (online) advertenties of andere marketingtools, zonder dat ze het ondernemerschap écht snappen. Of ze schieten in de stress zodra ze hun tarief moeten noemen. De start van hun ondernemerschap gaat met pieken en dalen. Zou het een gebrek aan kennis zijn? Nog maar een salestraining doen dan. Divera: “De onzekerheid die ze voelen, interpreteren ze verkeerd. Ze denken dat ze nog niet genoeg weten en dat ze zich zekerder zullen voelen na nog een verdiepingscursus. Het tegenovergestelde is waar, want als je nog meer kennis hebt die je nog niet hebt toegepast in de praktijk, dan wordt de onzekerheid alleen maar groter. Je moet juist vlieguren maken. Ik probeer mijn studenten er daarom tijdens de masterclass bewust van te maken dat ze al heel veel vlieguren hebben gemaakt, o.a. tijdens de coachopleiding, met oefencliënten en tijdens casuïstiekbesprekingen. Ik adviseer ze altijd om dat te blijven doen. Doe een oproep via sociale media voor een oefencliënt, zodat je een bepaalde werkvorm of methode kunt oefenen. Zo bouw je aan je zichtbaarheid én aan je zelfvertrouwen.”

Moet ik zo bubbelend en bruisend zijn als ik coach wil worden?

Een misvatting van het ondernemerschap is dat je extravert moet zijn, opvallend, bubbelend en bruisend. Dat hoeft echt niet. Als je onzeker bent en je ziet een coach die gilt: ”DIT GAAN WE AANPAKKEN!” dan durf je niet eens in zijn energie te komen. Je trekt mensen aan die met jou resoneren óf die juist matchen door het (aanvullende) contrast tussen jullie beiden.

Succes als ondernemer

De masterclass ‘Van Coachdroom naar Droompraktijk’ gaat onder andere over mindset, zelfvertrouwen én succesvol zijn als ondernemer. Bij de start van de masterclass stellen de studenten vaak ontzettend veel vragen, zoals Hoe stel ik mijn tarief? Hoe ga ik om met klant die huiswerk niet maakt? Waar vind ik klanten? Hoe zet ik sociale media in? Ze zijn ervan overtuigd dat ze hun eerste stappen kunnen zetten zodra ze alle antwoorden hebben. Ik laat ze ervaren dat het niet noodzakelijk is om altijd alle antwoorden te hebben, voordat je tot actie over kunt gaan. Vragen zitten namelijk in je hoofd, zelfvertrouwen zit in je hart. Ik geef uiteraard antwoord op alle vragen, maar de studenten zullen merken dat dit op hoofdniveau een korte-termijn-voldoening geeft. Ik laat ze ervaren dat het ‘DOEN’ veel meer voldoening geeft en de eerste stap is naar succesvol ondernemerschap”, aldus Divera.

Tekst: Olga Heeren

Comments are closed.