Blog: oud-student Dorothée over haar ervaring met onze opleidingen

De belangrijkste tool die je inzet bij coaching ben jijzelf

Dorothee van Veen

“Een opleiding tot coach begint volgens mij daarom bij het aanleren van een gedegen grondhouding van jou als mens.

Wie ben jij? Wat wil jij?

Bewust zijn van wat écht aandachtig luisteren betekent. En niet alleen met het gehoor, maar ook met wat je in het lichaam van de ander ziet gebeuren en wat dat weer bij jou oproept. Daar woorden aan geven, doorvragen op alle facetten van het leven (het Inclusive Leadership model).

Inademen en weer uit.

De aandacht die Alba-academie aan deze basisvaardigheid geeft en in al haar opleidingen laat terugkomen, maakt voor mij het onderscheid. Alba-academie die jou als beginnend of gevorderde begeleider van mensen hierop steeds weer uitdaagt in de lessen, in intervisie en supervisie.

Hoe meer jij jezelf leert kennen, je groeit, hoe meer jij je coachees kan laten groeien. En dat naast natuurlijk het aanleren van het ambacht van coach-zijn: coachtrajecten van kop tot staart kunnen organiseren, uitvoeren en verantwoorden, met alle tools die daarbij nodig zijn.

In mijn geval heb ik tot aan het niveau van Traumacoaching doorgeleerd en het doorgeleerde ‘doorleefd’. Het vertrouwen dat ik krijg van coachees met PTSS/trauma die hun eigen verhaal delen en in alle kracht en kwetsbaarheid, groeien naar een zelfstandiger bestaan. Dat vertrouwen krijg ik niet zomaar. Het begint volgens mij bij het begin: het aanleren van een gedegen grondhouding. Of zoals we bij Alba-academie het zeggen: thuiskomen bij jezelf.”

Dorothée van Veen-Tutuarima

Comments are closed.