Esther’s reis door het Inclusive Leadership Model

Hoe de reis begon

Hoe fijn is het als je op je werk bij iemand terecht kunt met je verhaal. Iemand die objectief en neutraal is en zonder oordeel naast je loopt. Iemand die luistert en een veilige haven biedt. Esther van der Heijden wilde deze veilige haven voor anderen zijn. Eén van haar kernwaarden is ‘kwaliteit’ en dit leidde tot het volgen van een reeks opleidingen. Haar eerste coachopleiding, specifiek gericht op Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), gaf haar een waardevolle maar enigszins beperkte basis. Esther wilde meer, ze zocht verdieping. De zoektocht naar een goed aangeschreven opleidingsinstituut leidde haar naar Alba-academie.

De kwaliteit in combinatie met de nuchterheid en bescheidenheid van Alba-academie passen perfect bij Esther’s profiel en visie op coaching. In dit artikel vertelt Esther over haar reis.

Van HR-adviseur naar zelfstandig ondernemer

Als HR-adviseur bij een financiële organisatie had ze altijd al affiniteit met de ontwikkeling van mensen en organisaties. Ze werkte in haar functie nauw samen met externe coaches die zij inschakelde voor begeleiding van medewerkers. Ze voelde echter een leemte in de coachpool. Ze miste een coach die direct de diepte in ging en tot de kern kwam, nuchter en speels was én oog had voor zowel organisatie als medewerker. Ze besloot deze ruimte zelf in te nemen. “Ik heb nooit de intentie gehad om zelfstandig ondernemer te worden. En nu voelt dat nog niet zo, omdat ik nauw in verbinding ben met organisaties. Ik had wel een meerjarenplan voor mezelf uitgestippeld. Ik wilde eerst op individueel vlak leren coachen, de verdieping in, en daarna op team- en organisatieniveau, de breedte in”, vertelt Esther.

Dieper leren coachen

Met dat sterke verlangen naar verdieping en verbreding kwam Esther terecht bij Alba-academie. Ze volgde de Beroepsopleiding tot Coach Practitioner. Vervolgens vergrootte ze haar kennis met de opleiding tot senior coach practitioner (Dieper Coachen) en de trainingen Burn-out Preventie, Teamcoaching, Complexe Teamcoaching en Deep Democracy. Op dit moment volgt zij de opleiding tot Systemisch Organisatiecoach. Deze reeks opleidingen en trainingen helpen haar om niet alleen individuen maar ook teams en organisaties effectief te begeleiden. “Coachen is een ambacht. Het gaat om precisiewerk, want ieder mens, ieder team, iedere organisatie is uniek. Daarom ben je nooit uitgeleerd in dit vak.”

Groepsdynamiek

Wat haar aantrok was niet alleen de kennisoverdracht van trainers, maar vooral het interactieve proces met de groep. “De coachopleidingen en -trainingen van Alba-academie zijn heel praktisch van aard. De dynamieken in de groep worden gebruikt om kennis over te brengen, als een levend organisme. Vanaf de eerste minuut is er interactie.” Fascinerend vond Esther dat. Ze wilde die dynamische wereld van groepen of teams zelf ook doorgronden. Waar ze bij de beroepsopleidingen had leren inzoomen op het individu, wilde ze ook leren uitzoomen om vanuit het perspectief van een team of organisatie te kunnen kijken. “De trainingen Teamcoaching, Complexe Teamcoaching en Deep Democracy gaven mij inzicht in hoe ik me als coach verhoud tot een team. Je weet als teamcoach niet wat de dynamiek is, wat er precies speelt, hoe de verhoudingen écht liggen, wat de gevoelens van ieder individu zijn. Dit vraagt om loslaten, coachen vanuit onwetendheid en daarmee om kunnen gaan.” Momenteel zoomt Esther nog verder uit met de opleiding Systemische Organisatiecoaching. “Hier leer ik om vanuit verschillende brillen te kijken naar wat er speelt in een organisatie en wat dit doet met de individuele medewerkers, de teams, management en directie, de organisatie als geheel.”

Eigen thema’s in de ogen kijken

De persoonlijke reis van Esther gedurende alle opleidingen en trainingen omvatte het aangaan en doorleven van haar eigen thema’s, waardoor ze nu anderen volledig kan bijstaan. “Tijdens de opleidingen heb je je eigen thema’s aan te kijken, vast te pakken en te doorleven. Voor mij betekende dit: hetgeen wat vaste grond leek, was ineens los zand, blinde vlekken werden zichtbaar, ik stond niet alleen oog in oog met mijn zonkant, maar ook met mijn schaduwkant; van ingewikkeld zijn leerde ik mijzelf te ontwikkelen. Dat heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Jezelf willen blijven ontwikkelen is belangrijk in het coachvak. Ik kan de ander niet verder brengen, waar ik zelf nog iets te doen heb. Ik neem immers mijzelf mee als instrument in een gesprek. In de ontmoeting met mijzelf leer ik nog steeds. Het is een doorlopend proces dat nooit af is.“

Inclusive Leadership Model

Wel voel ik nu een stevige bedding in mijzelf. Vanuit mijn zijn met zowel mijn kracht als mijn kwetsbaarheid kan ik er voor anderen volledig zijn. Dat klinkt misschien wat zweverig voor een nuchtere coach als ik, maar het heeft alles te maken met het Inclusive Leadership Model dat Alba-academie inzet. Dit model gebruik ik tot op de dag van vandaag, in alles wat ik doe, voor mezelf en in mijn rol als begeleider/coach. Als ik zelf niet lekker in mijn vel zit, kan ik aan de hand van het model reflecteren bij mezelf op welk aspect ik niet in balans ben. Daardoor weet ik ook wat de ingang is om mezelf weer in beweging te zetten.”

Je grootsheid tonen, in het licht staan

Het thema van dit jaar bij Alba-academie is ‘Je grootsheid tonen, in het licht staan’. Esther benadrukt dat authentiek blijven, door aan te kunnen sluiten op wat belangrijk is voor de coachee, een team of organisatie, dé basis is voor iedere professionele coach. En dit alleen al is een kunst! “Door jezelf te zijn, je eigen pad te volgen en in je kracht én kwetsbaarheid te staan, kunnen coaches het beste licht werpen op de ander, of dat nu een individu is, team of organisatie.”

Esther’s reis bij Alba-academie is een inspirerend voorbeeld van de voortdurende ontwikkeling en groei die mogelijk is in het coachvak. Haar toewijding aan kwaliteit, openheid, en de bereidheid om zichzelf voortdurend uit te dagen, maken haar niet alleen een ervaren en professionele coach maar ook een voorbeeld voor anderen in het vakgebied.

Over Esther

Esther van der Heijden, 39 jaar, uit Sint-Oedenrode, begon haar carrière in 2008 als HR-adviseur bij een financiële organisatie met een focus op de ontwikkeling van mensen en organisaties. In 2019 startte ze haar eigen coachpraktijk op het gebied van individuele coaching, teamcoaching en organisatiecoaching.

2 Comments

 1. Ien G.M. van der Pol-Reply
  28/03/2024 at 2:57 pm

  Geweldig om te lezen!

  • Opleiding@alba-academie.nl-Reply
   28/03/2024 at 3:32 pm

   Dank voor je positieve reactie Ien. Fijne Pasen en een hartelijke groet van ons allen!

Leave A Comment