Cursus Deep Democracy

Profiteer van de minderheidswijsheid in teams

Hoogste tijd om het weer eens oneens te zijn met elkaar en te polariseren. Activeer met Deep Democracy ‘de luis in de pels’ en de ‘dwarsliggers’. Voer het echte gesprek!

18 september 2024

Veldhoven

4 dagen

Investering: € 1.595,00

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Startdata en locatie

18 september 2024
4 dagen
Veldhoven

Totale investering

€ 1.595,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Werken met de onderstroom in teams

 • Hoe maak je gebruik van de wijsheid van de minderheid?
 • Hoe ga je om met ‘gedoe’ in een team?
 • Hoe zorg je ervoor dat hardnekkige beelden en sabotage gedrag onderzocht en besproken MOGEN worden?
 • Hoe zorg je voor breder gedragen besluitvorming?

Krijg met Deep Democracy een krachtige methodiek in handen om teamdynamieken bloot te leggen, conflicten te neutraliseren en te komen tot duurzame besluitvorming en groei.

Geschiedenis van Deep Democracy

In Zuid-Afrika vind je de oorsprong van Deep Democracy. De ‘Lewis methode’ werd in de jaren negentig ontwikkeld in het bedrijfsleven. Officieel was het einde van de Apartheid al daar, maar spanningen uit die periode waren nog merkbaar. Dit zorgde ervoor dat er een zoektocht ontstond naar een manier om besluitvormingsprocessen te veranderen. Mensen die gewend waren macht te hebben, hadden die niet meer en v.v. Myrna en Greg Lewis kregen de opdracht om het elektriciteitsbedrijf van Zuid-Afrika van een racistische, op apartheid gestoelde organisatie, om te vormen naar een niet-raciale organisatie. Op alle lagen waren er grote spanningen en was er verwarring ontstaan. Deep Democracy geeft aandacht en ruimte aan de onderstroom in groepen en staat daarmee stil bij de stem die nog niet gehoord is. Daarnaast wordt het gebruikt als krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie.

De wijsheid van de minderheid

Organisaties verwachten meer zelforganisatie en zelfsturing van medewerkers en teams. Om gebruik te maken van de ‘wijsheid’ van al deze professionals is het van belang dat mensen binnen alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek komen en blijven. Vooral ook over onderwerpen die wel leven in de organisatie, maar waarover niet gesproken wordt. Zodra een minderheidswijsheid over het hoofd wordt gezien, genegeerd, of onderdrukt wordt, heeft dit impact op de veiligheid in de groep en de algehele groepsdynamiek. Niet alleen de kwaliteit van de beslissingen lijdt hieronder, ook de algehele sfeer en bereidheid tot samen werken en verbinden. De onderwerpen verdwijnen onder de oppervlakte en leiden uiteindelijk tot sabotagegedrag van medewerkers.

Vergroten draagvlak besluitvorming

In de 4-daagse curus Deep Democracy krijg je handvaten aangereikt om tot een meer gedragen besluitvorming te komen. Je leert gestructureerd het niet-gevoerde gesprek te voeren. Je gaat actief op zoek naar de wijsheid van de minderheid en alternatieve standpunten. Dit doe je met behulp van de krachtige methode Deep Democracy, waarbij je werkt met de onderstroom binnen teams. In Deep Democracy staat ‘de onderstroom’ voor de wijsheid die nog in het onbewuste van de groep zit. Dit draagt bij aan meer inclusieve- en veiligere teams, door aandacht en waardering te hebben voor alle meningen. Hierdoor kunnen tegenstellingen en botsende meningen op respectvolle wijze met elkaar worden onderzocht; in dialoog en in discussie.

Doel van de cursus Deep Democracy

Het doel is het begeleiden van teams in het nemen van duurzame en constructieve besluiten. Organiseer met een concreet stappenplan op een veilige manier ‘tegenspraak’ en maak optimaal gebruik van alle wijsheid die in de groep zit. Je weet draagvlak en commitment te creëren. Je bent in staat om:

 • Te werken met werkvormen uit Deep Democracy. Daarmee kun je op een veilige manier polariseren en informatie op tafel krijgen.
 • Indicatoren voor onderstroom herkennen en hierop te interveniëren. Zoals sabotagegedrag en verwarrende communicatie.
 • Te werken vanuit eigen neutraliteit door bewust te worden van jouw eigen werking in de groep

Voor wie is de training Deep Democracy bedoeld?

De cursus Deep Democracy staat open voor iedereen die wilt bijdragen aan het vergroten van het draagvlak in besluitvorming en/of aan een veiligere- en inclusievere samenwerking.

Trainer

Robin De Waal

Robin de Waal (1973) heeft een natuurwetenschappelijke achtergrond. Daarin leerde hij werken met polariteiten/tegenstellingen, plussen en minnen. Robin ontwikkelde zich vervolgens tot master in Counseling & Coaching en gecertificeerde instructor Deep Democracy.
Hij weet als geen ander hoe je als teamleider, teamcoach, trainer of manager je neutraliteit kunt behouden in gesprekken waarin polarisatie, spanning en/of conflict een rol spelen. Robin leert je hoe je uit het oordeel kunt blijven en tot meer gedragen besluitvorming komt.

Inhoud van de cursus

Het 4-daagse programma is eclectisch. Dit wil zeggen dat je alle tools van Deep Democracy leert en ervaart. EN je leert ook te werken met interventies die hun grondslag hebben in verschillende (systemische) theorieën en methodieken. De interventies zijn direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk.

Dag 1 en 2

Wat is Deep Democracy en hoe werk je ermee?

 • Achtergrond Deep Democracy
 • Roltheorie

Tools voor Deep Democracy

 • Check-in en Check-out: zeggen wat je te zeggen hebt.
 • Gesprek op voeten: hoe krijg je snel informatie in de groep.
 • Verwarrende communicatie en sabotage gedrag: wat is het, hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
 • Constructieve besluitvorming.
 • Het niet-gevoerde gesprek voeren.
 • Ranking.
Dag 3

Competenties voor het begeleiden van Deep Democracy (je eigen werking in een groep)

 • Eigen valkuilen kennen en herkennen.
 • Overdracht – tegenoverdracht.
 • Omgaan met weerstand.
 • Neutraliteit en compassie.
Dag 4

Supervisie werken met Deep Democracy in begeleiding

 • Successen en dilemma’s uit de eigen praktijk / casuïstiek.
 • Oefenen, oefenen, oefenen van Deep Democracy vaardigheden.

Locatie en startdatum

Locatie:

De cursus Deep Democracy vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).

Startfrequentie:

De cursus Deep Democracy start meerdere keren per jaar.

Cursusdagen najaar 2024 in Veldhoven:

Woensdag 18 september 2024: 10.00 – 17.00 uur
Donderdag 19 september 2024: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 9 oktober 2024: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 6 november 2024: 10.00 – 17.00 uur

Investering

Kosten:

De cursus Deep Democracy kost € 1.595,00. Dit is inclusief lesmaterialen, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek Deep Democracy van Jitske Kramer, bij de prijs inbegrepen.

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie

Duur:

De cursus Deep Democacy is een vierdaagse training.

Studiebelasting: totaal 53 uur (incl. lesdagen).

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau. De training staat open voor iedereen die wil kunnen werken met Deep Democracy in teams en organisaties.

Afronding:

De cursus wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aan de cursus Deep Democracy zijn 24 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl

Nobco PE uren

Trainer:

Robin de Waal

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Literatuur:

Het boek Deep Democracy van Jitske Kramer is verplichte literatuur en ontvang je van ons. Dit boek krijg je op de eerste lesdag uitgereikt.

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursus krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze cursussen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de cursus, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de cursus onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over de training Deep Democracy?

Download hieronder de brochure Deep Democracy door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-2008000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Deep Democracy? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Deep Democracy

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.

Betaling

Comments are closed.