Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.

Het lied dat je moeder zingt bij je wieg, draag je mee tot aan je graf (Afrikaans gezegde).

We zijn er steeds meer van doordrongen dat een baby in de baarmoeder meer meekrijgt, dan alleen negen maanden gelukzalige groei. Het ongeboren kind is niet alleen lichamelijk met de moeder verbonden, ook de eerste psychische ontwikkeling, de belangrijke hechting, wordt al volop door de moeder beïnvloed. Hoe gezonder deze hechting, hoe gezonder het kind kan opgroeien en zich kan ontwikkelen tot een autonome volwassene met regie over werk en leven. Maar niet alle zwangerschappen en bevallingen verlopen probleemloos en niet alle moeders in spé bevinden zich in voedende sociale of financiële omstandigheden. De baarmoederstress die dan ontstaat, kan leiden tot een traumatische ontwikkeling met alle gevolgen van dien voor mens en maatschappij.

In Utero

De Amerikaanse documentairemaakster Kathleen Man Gyllenhaal brengt met ‘In Utero’ een meeslepende, cinematografische documentaire die op zoek gaat naar één van de grootste mysteries van het menselijk leven. Hoe verloopt het leven in de baarmoeder en wat voor blijvende impact heeft dit op ons verdere leven? De film doet dit aan de hand van drie vragen: hoe worden we gemaakt? Wie zijn we? En waarom zijn we wie we zijn? We zijn immers niet enkel het resultaat van een samensmelting van genen, maar ook van onze omgeving.

In Utero is een ode aan ons vermogen om lief te hebben en nieuw leven te koesteren. Het ontwikkelen van dat vermogen begint in de baarmoeder, in de relatie tussen de moeder en haar kind en in de wisselwerking met hun omgeving. De tijd waarin we nu leven omringt het jonge kind met een milieu waarin de mensheid voor grote opgaven staat. Economische en technologische ontwikkelingen en de uitbreiding van de consumptiemaatschappij leggen een enorme druk op levens van ouders, kinderen en de samenleving. Het spanningsveld tussen de prilste behoeften van het ongeboren kind en de stressvolle omgeving waarin hun moeders en vaders leven, wordt in deze film treffend verbeeld en nodigt uit tot bewustwording en dialoog. Een dialoog die gevoerd kan worden in het gezin en onder professionals, maar die ook deel uitmaakt van een brede maatschappelijke discussie over onder andere de positie van zwangere vrouwen, geboortezorg, kinderopvang en de toenemende medicalisering van gedragsproblematiek bij kinderen.

Programma Schitteravond ‘In Utero’

18:30 Inloop en ontvangst met koffie en thee

19:00  Start programma, vertoning film ‘In Utero’ en nabespreking met Suzanne Smeenge

21:30  Afsluiting met hapje en drankje

Meer informatie? Bel ons!

Aanmelden voor de Schitteravond ‘In Utero’?

Aanmelden voor de Schitteravond kan door onderstaand aanmeldformulier in te vullen. U ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail op het door u aangegeven e-mailadres.

Aanmeldformulier Schitteravond 'In Utero'

  • Price: 15,00 €
    Inclusief film en een drankje en hapje.
  • Vul uw gegevens in:

  • De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over de schitteravond 'In Utero'. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
  • U ontvangt een bevestiging per e-mail

    Indien u geen bevestiging ontvangt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Locatie

We verwelkomen u graag bij:

Alba-academie
Locht 117 | 5504 RM Veldhoven

Komt u met de auto? U kunt gratis parkeren op ons terrein van NH Koningshof.

Ook met het openbaar vervoer zijn wij bereikbaar. Bussen 19 en 319 rijden vanuit Station Eindhoven – Halte Koningshof.