“Vraag niet: ben ik op de juiste plek?, vraag: doe ik het goede ding? Alleen de juiste vraag geeft de richting in het onbekende”

– De Reiziger en zijn Gids , Veenbaas & Weisfelt –

 

 

Een organisatie is een levend en buitengewoon complex systeem dat opereert binnen een minstens zo complexe context. Elke organisatie heeft een organisatiescript (levensplan) met eigen dynamieken en (ongeschreven) regels. Binnen de organisatie hebben individuele medewerkers, teams en leiders een eigen taak te verrichten om de collectieve doelen van de organisatie te verwezenlijken. Organisaties zijn van nature ontwikkelingsgericht en hebben de wil om te leren en te veranderen. Dit gaat echter in veel gevallen niet zonder slag of stoot. Beweging, verandering en ontwikkeling leiden dan tot heftige emoties, weerstand, (ondergrondse) sabotage en tegengestelde belangen tussen medewerkers en hun leidinggevenden. Zeker als de gewenste transitie de identiteit van de organisatie ter discussie stelt.

Organisaties in transitie zijn bij uitstek het specialisme van de Organisatei Coach. Het is een vakgebied dat sterk in opkomst is. Waar vroeger externe organisatieadviseurs samen met het management veranderingen uitwerkten in gedetailleerde veranderplannen en aan medewerkers oplegden, weten we nu dat veranderingen “eigen” zijn aan organisaties, maar wel van binnen uit de organisatie moeten komen, gedragen door medewerkers. De adviesfunctie van toen verandert naar de veel bredere blik en ondersteunende houding van de organisatie coach.

Tijdens deze schitteravond maak je kennis met de vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties, de vakopleiding voor Organisatie Coaches. Je krijgt inzicht in de verschillen (en overeenkomsten) tussen individuele coaching, teamcoaching en organisatie coaching en de rol van de Organisatie Coach. Je ervaart hoe je je coachvaardigheden en -kunde inzet bij het leer- en ontwikkelproces van organisaties. Hoe je vanuit verschillende perspectieven naar de organisatie kunt kijken als samenhangend geheel.  Hoe je de harde (business perspectief, primair proces) en de zachte kant (cultuur, mensen) kunt verbinden. Vanuit de visie dat verandering niet opgelegd kan worden, maar van binnenuit komt. Wil jij weten of het coachen van organisaties iets voor jou is? Je bent vanavond van harte welkom om te proeven, te ervaren en al je vragen te stellen.

Over de opleiding Professioneel Coachen in Organisaties

De vervolgopleiding Professioneel Coachen in Organisaties is bedoeld voor coaches die zich willen toeleggen op het begeleiden / laten groeien van organisaties. Door jezelf te ontwikkelen als Organisatie Coach leer je jezelf in te zetten als instrument bij uiteenlopende organisatievraagstukken, zodat je in staat bent om werkelijke en betekenisvolle verandering binnen organisaties te begeleiden. Je leert hoe je snel de vinger op de zere plek kunt leggen en durft bespreekbaar te maken wat niet uitgesproken wordt. Hiervoor ga je aan de slag met je eigen leiderschap en bijbehorende overdrachtsthema’s. Je leert over plek, diagnostiek, groepsdynamiek, weerstand, onderstroom en andere onderwerpen, zodat je als Organisatie Coach niet ingezogen wordt in ineffectieve patronen, politiek en macht. Je leert over mannelijke en vrouwelijke leiderschapsstijlen en hoe deze elkaar versterken in een gezonde organisatie. Je kijkt naar verschillende organisatiestructuren (van traditioneel tot de vernieuwende cyane organisatie), wat dat betekent voor de manier waarop de organisatie  “werkt” en welk effect dit heeft op leiders en medewerkers.

Over Maarten van Herk

Maarten van Herk werkt als begeleider van organisaties, teams en individuen vanuit zijn bedrijf Nu écht – Duurzame ontwikkeling van mens en organisatie. Onderwerpen die hem na aan het hart gaan zijn dienstvaardig leiderschap, duurzame samenwerking, lerende organisaties en persoonlijke en professionele ontwikkeling met focus op talent.

Maarten is docent bij Alba-academie en geeft de opleiding Professioneel Coachen in Organisaties samen met Jane Coerts.
Aanmelden voor de schitterbijeenkomst

We hebben plaats voor maximaal 30 deelnemers. Om verzekerd te zijn van een plek, vragen we je om je vooraf aan te melden. Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar secretariaat@alba-academie.nl of onderstaand aanmeldformulier in te vullen. Nadat je het formulier hebt ingevuld, ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail op het door jou aangegeven e-mailadres. Mocht je deze mail niet ontvangen, dan is er onverhoopt iets mis gegaan en vragen we je contact met ons op te nemen.

aanmeldformulier Schitterbijeenkomst

    De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over de opstellingsavond. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Algemene informatie over de schitterbijeenkomsten
Dag:De schitterbijeenkomsten hebben een vaste avond, namelijk de laatste donderdagavond van de maand (met uitzondering van feestdagen en vakanties).
Data:Donderdag 29 juni
Donderdag 28 september
Donderdag 26 oktober
Donderdag 30 november
Tijd: De schitterbijeenkomsten starten om 19.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 18.30 uur. Ben op tijd, want om 19.00 uur sluit de deur.
Locatie:De schitterbijeenkomsten vinden plaats bij de Alba-academie te Veldhoven, Locht 117 (terrein Koningshof).
Toegang: Toegang is gratis. Wel vragen we je om een vrijwillige bijdrage, die je gedurende de avond in de schittermand kunt achterlaten. De hoogte van de bijdrage bepaal je zelf, hoeveel vind jij het waard?

Mensen die schitteren creëren organisaties die schitteren

De Alba-academie is dé specialist in het ontwikkelen en opleiden van coaches en counselers. In onze opleidingen en trainingen besteden wij veel aandacht aan de professionele bedding van ons vakgebied.

Daarnaast organiseren we regelmatig schitterbijeenkomsten. Onze schitterbijeenkomsten bieden een podium aan inspirerende sprekers die hun eigen kennis en kunde rondom het begeleiden en ontwikkelen van mensen, teams en organisaties willen delen met vakgenoten. Ze vertellen over innovaties in ons vakgebied of nemen je mee naar bijzondere werkvormen voor je eigen praktijk. Ze dagen je uit, zetten je aan het denken, stellen vragen, inspireren je, laten je proeven, reiken je nieuwe mogelijkheden aan.

Want mensen die schitteren zijn inspiratiebronnen voor anderen en creëren daarmee organisaties die schitteren!