Jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten: leer het ABC van ontstressen

Stel dat er een tijger op je af komt rennen….

Tijdens deze Schitteravond krijg je nog veel meer informatie over het fenomeen ‘stress’, gaan we kijken of je jouw stresspatronen herkent en wat stress met je doet. En je leert het ABC van ontstressen toe te passen op jezelf.

24 juni

Veldhoven

19.00 - 22.00 uur

DIRECT INSCHRIJVEN

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdatum en locatie

24 juni
19.00 – 22.00 uur
Locatie:
Alba-academie | Veldhoven

Totale investering

Vrijwillige bijdrage in onze Schittermand
DIRECT INSCHRIJVEN

  Stressmechanismen

  Ons fysieke en mentale systeem heeft een ingenieus mechanisme in zich dat automatisch in werking treedt als we in gevaar verkeren. We gaan onmiddellijk in overlevingsmodus, waarbij er drie mogelijkheden zijn om ons in veiligheid te brengen: vechten, vluchten, of verstarren.

  Dit automatische stressmechanisme kan echter geen onderscheid maken tussen werkelijk gevaarlijke situaties en vermeend gevaar.

  Triggers in ons onderbewuste

  We hebben allemaal zintuiglijke signalen opgeslagen in ons onderbewuste die ‘een stresscode dragen’. Dit noemen we ‘triggers’. Triggers zijn als losse fragmenten gekoppeld aan ons automatische stressmechanisme. Op het moment dat je ‘getriggerd’ wordt, springt je lichaam op ‘aan’ en is je stressmechanisme geactiveerd, zonder dat er daadwerkelijk sprake is van gevaar. Je reageert op iets wat binnen in jou wordt geactiveerd, maar beleeft dit als iets dat werkelijk, buiten jezelf, gebeurt: je voelt je bedreigd en gaat je verdedigen. Deze stressreactie gebeurt onderbewust en je bent de bewuste controle kwijt.

  Stel dat dit gebeurt op het moment dat je in interactie bent met iemand anders…

  Je vertoont ineens bepaald gedrag of krijgt een bepaald gevoel dat je lijkt te overkomen en waar je geen zeggenschap over hebt. Je voelt bijvoorbeeld irritatie, je verheft je stem, schiet in de verdediging, wilt weg of klapt misschien dicht. Je bewuste brein zoekt meteen naar een verklaring voor deze reactie en ‘vindt’ die in de huidige context – het leven moet logisch aan blijven voelen – en detecteert waar de dreiging vandaan komt: dat moet dan de ander zijn.

  Met andere woorden: zodra je getriggerd bent zie je de werkelijkheid vanuit een defensiebril en de ander is ‘de vijand’. Stel je voor dat dit gebeurt tijdens een coachgesprek? We hebben geleerd dat we dan in (tegen)overdracht zijn.

  Overdracht als stressreactie

  Wat je misschien nog niet wist is dat overdracht een stressreactiepatroon is.

  Deze stressreacties zijn niet alleen interessant als onderzoeksobject voor de coachrelatie zelf. Ze zijn vaak oorzaak van problemen die coachees inbrengen. Ze tonen dat er angst en pijn in iemands systeem verborgen zitten. Hét moment om hiermee te ‘dealen’ is het moment dat het stressgedrag zich aandient, hetzij ter plekke, of als gespreksonderwerp. Stress kun je dus beschouwen als een uitnodiging om oude triggers te genezen.

  Het ABC van ontstressen

  We hebben geleerd dat stress er nu eenmaal bij hoort in ons leven. En als je er veel last van hebt of er klachten door ontwikkeld (burnout bijvoorbeeld) dan kun je leren om stress zoveel mogelijk te reduceren, of beter te leren ontspannen.

  Maar nu is er een nieuwe, zeer effectieve methode om stress in korte tijd op te heffen.

  Deze methode heet “Het ABC van ontstressen“. Met deze methode zet je je triggers uit. De methode zorgt ervoor dat je in korte tijd (het kan in minder dan vijf minuten!) weer helemaal in verbinding bent, zodat je volledige brein weer actief is en je verstand en gevoel weer samenwerken.

  Lieke Holzer

  Trainer

  Lieke Holtzer heeft in haar contact met cliënten ervaren wat toenemende hectiek en werkdruk voor impact kunnen hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. En hoe de mate van stress alsmaar toe kan nemen, met alle gevolgen van dien. Het primaire doel van haar werk is mensen te leren hoe ze zichzelf vrij kunnen maken van (chronische) stress en de gevolgen daarvan. Haar intentie is je te inspireren om – met compassie en zelfliefde – tot een verdiepend bewustzijn te komen, van waaruit je gaat beseffen hoe je, vanuit keuzevrijheid, zelf kunt beslissen hoe je met een bepaalde situatie omgaat.

  Praktische informatie over de Schitteravond

  Locatie:

  De Schitteravonden vinden plaats op de trainingslocatie van Alba-academie, Locht 117 in Veldhoven (nabij Eindhoven).

  Duur:

  De avonden starten om 19.00 uur en duren tot 22.00 uur. Inloop vanaf 18.30 (ben op tijd, de deur sluit om 19.00 uur).

  Data:

  Deze Schitteravond staat gepland op 24 juni.

  Wil je deelnemen aan de Schitteravond? Meld je dan aan via onderstaand formulier.

  De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over de opstellingsavond. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
  =