Urenlang konden we er als kind mee bezig zijn; kleien, tekenen, schilderen, figuurzagen, trommelen, kraaltjes rijgen, schrijven en ga zo maar door. We deden niets liever. Het ging om het maken zelf, het experimenteren en lekker bezig zijn met allerlei materialen. Het maakte niet uit hoe het eindresultaat eruit zag; wat het moest voorstellen, verzonnen we desnoods ter plekke.

Als volwassene zijn we deze creërende kracht een beetje kwijtgeraakt, of liever gezegd, durven we hem niet meer in te zetten. Terwijl het zo heerlijk is om gewoon te maken wat je handen willen maken, zonder dat onze gedachten al vooraf bepalen “wat het moet zijn”, of al oordelen over of we iets wel of niet kunnen. Als je je handen vrij baan geeft, creëren zij wat er in jou leeft. Wat je maakt weerspiegelt wat je bezighoudt, vaak heel onbewust. Je creaties laten zien hoe jij de dingen doet, welke patronen je hebt. Creatief bezig zijn prikkelt bovendien je passie, datgene waar het bij jou van gaat stromen, waar je energie van krijgt. En, last but not least, creativiteit stimuleert creativiteit. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer je ervan krijgt. Vandaag gaan we met een breed palet aan creatieve werkvormen aan de slag en ervaren we de kracht van Creativiteit.

Ik en mijn ikken

We starten de dag met een ontdekkingstocht naar de verschillende kanten van jezelf. Je kent het vast wel. Al die innerlijke stemmetjes die in je hoofd hele gesprekken voeren. De criticus, de luiaard, de perfectionist, de pleaser; ze hebben allemaal een (tegengestelde) mening. Ze helpen ons bij problemen en beschermen ons tegen pijn. Soms voert de een de boventoon, soms de ander. Maar soms ook kakelen ze door elkaar en blokkeren ze ons. En wat te denken van de “ikken” die zich in alle drukte hebben teruggetrokken, die het misschien een beetje hebben opgegeven om van zich te laten horen? Daarnaast….wie draait er eigenlijk aan de knoppen? Wie beslist welke stem het woord krijgt?

Wil je veranderen? Wil je groeien? Dan is nu het moment om op een creatieve manier kennis te maken met je ik en je ikken. Word weer dirigent van je eigen leven!

Ont-moeten in de ontmoeting

De middag staat in het teken van de ontmoeting. Een echte ontmoeting is veel meer dan elkaar zomaar toevallig even tegenkomen, groeten en weer verder gaan. Zoals het gedicht “Ontmoeten” (schrijver onbekend) zo mooi zegt: Ontmoeten is de ander binnenlaten in het huis van jezelf. Met het risico dat hij of zij ontdekt dat niet alles echt is in je huis. Ontmoeten is echt contact maken met elkaar. De tijd nemen voor elkaar. Zonder oordeel luisteren naar wat de ander werkelijk te zeggen heeft. Ruimte maken voor de ander. Jezelf laten zien in al je kwetsbaarheid. Ontmoeten is ont-moeten. Hoe ont-moet jij?

Over Hans Koerts Meijer

Hans Koerts Meijer tekent voor de begeleiding. Hij put uit een rijke schat aan creatieve technieken en brengt ze met hart en ziel in praktijk. Hans gaat er van uit dat ieder mens een grote mate van creativiteit in zich heeft, maar daar over het algemeen slechts voor een klein deel gebruik van maakt. In zijn trainingen en workshops ervaren de deelnemers via creatieve oefeningen dat zij tot veel meer in staat zijn dan zij zelf denken.

“In mijn leven staat het thema creativiteit centraal. Ik begon als illustrator aan de Universiteit van Amsterdam, volgde een opleiding tot kunstzinnig therapeut en besloot ruim twintig jaar geleden om in organisaties en bedrijven, trainingen en coaching in persoonlijke ontwikkeling te gaan verzorgen. In de trainingen, workshops en coachingsgesprekken maak ik vaak gebruik van creatieve middelen zoals tekenen, schilderen, boetseren, verhalen vertellen en het maken van muziek.”