Verlies van werk, wie ben je dan?

Het lijkt vaak zo’n cliché: werk is maar werk. Werk is voor veel mensen echter méér dan ‘alleen maar’ werk. Door te werken lever je prestaties en krijg je zelfvertrouwen, werk geeft je plezier, werk biedt houvast, zekerheid, status, contacten, zorgt ervoor dat je ergens aan bijdraagt, noem maar op. Ga maar eens na, wat betekent werk voor jou? Stel je nu eens voor dat je geen werk (meer) hebt. Of dat er een verandering plaatsvindt op je werk, die jou direct raakt en waar je niets in ziet. Wat gebeurt er dan? Wie ben jij dan? 

Lees meer

Veranderingen op het werk of verlies van werk raakt mensen in alle vezels van het lijf, hoe dan ook. Voor sommigen kan het zelfs een traumatische ervaring zijn. Er wordt immers gerammeld aan de deur van datgene wat mede bepaalt wie je bent of wilt zijn. Je hebt je gehecht aan je werk, je collega’s, de organisatie, het mooie gebouw, jouw kamer… Dat moet je nu helemaal of deels loslaten. Je hebt afscheid te nemen van… Ja, waarvan? En hoe doe jij dat, afscheid nemen?

Losmaken van de loyaliteit

Je zult echt afscheid moeten nemen voordat je nieuwe bindingen aangaat en dat is iets waarmee de meesten van ons niet goed kunnen omgaan. Zeker in het bedrijfsleven zijn thema’s als verdriet of negatieve emoties niet altijd bespreekbaar”, aldus George Kohlrieser. Over rouwen hebben we het liever niet, zeker niet op het werk. Rouw is immers geen zakelijk begrip. Maar het is er wel; vaak onherkenbaar of ondergronds, gelabeld als weerstand tegen verandering. Mogen we deze ‘weerstand’ dan ook zien als de achterkant van de loyaliteit waarmee iemand zich aan de organisatie heeft verbonden?

Hoe je het ook wendt of keert, door onwelkome veranderingen op het werk of verlies van werk komt de cliënt terecht in een rouwproces. Rouw als keerzijde van de liefde en het plezier die hij in zijn werk heeft gestopt. Niet alleen als de verandering ‘van buiten’ komt maar ook als de cliënt er zelf voor kiest van baan te veranderen, is er ‘rouwtijd’ nodig. Tijd om afscheid te nemen, tijd voor afleiding, tijd om te ervaren wat dit met hem doet en deze ervaringen mee te nemen naar een nieuw begin. Want zonder afscheid gelijk doorgaan naar iets nieuws blijkt uiteindelijk niet te werken.

Pas als betekenis is gegeven aan dat wat verloren is, kan er weer ruimte zijn om vooruit te kijken. Alleen dan heeft verandering kans van slagen. Anders blijft een cliënt last houden van dat wat hij zo hard probeert weg te stoppen. Het niet erkennen van de impact van het verliezen van baan of van een bepaalde functie of taak, kan leiden tot stress en zelfs tot burn-out of depressie. Rouw is geen ziekte, maar je kunt wel ziek van worden.

Tijdens deze training leer je de signalen van werkgerelateerd verlies herkennen en train je coachvaardigheden om je cliënt op gezonde wijze het rouwproces te laten doorlopen en zijn veerkracht te ondersteunen. Zo help je de cliënt om inzicht te krijgen in het eigen proces, het eigen leiderschap te vergroten en de beweging naar de toekomst te maken.

Doel van de training

  • Je hebt kennis en kunde van theorie en praktijk voor coaching bij verlies en veranderingen bij werkgerelateerde thema’s.
  • Je coacht ontwikkelingsgericht op veerkracht en eigen leiderschap van de cliënt, waarbij stilstaan en terugkijken nodig zijn om de beweging naar de toekomst te kunnen maken.
  • Je hebt inzicht in de werking van het duaal procesmodel en de levenscirkel bij werkgerelateerde thema’s.
  • Je hebt stilgestaan bij de impact van persoonlijk verlies en het effect daarvan op je coaching.
  • Je hebt de beschikking over (speelse) werkvormen die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen.

Trainer

De training wordt gegeven door Jeanne van Mierlo. Jeanne is verlies- en rouwtherapeut, counselor en trainer en via haar eigen praktijk BrightBlue Coaching & Training aan de Alba-academie verbonden. Meer weten over werken met Verlies en Veerkracht? Volg dan ook Jeannes blog

Lees minder

DIRECT INSCHRIJVEN
De training duurt 1 dag (2 dagdelen). In de training werken we rond het duale procesmodel en de levenscirkel, met als basis het model van Inclusive Leadership. Vanuit hoofd, lijf, hart en ziel ervaar je de impact van veranderingen op het werk en hoe je je cliënten hierin verder kunt brengen. Een bekende uitspraak is dat je iemand zo ver kunt brengen als je zelf bent. Daarom werk je op deze dag ook met je eigen ervaringen rond werk en de tegenslagen die je hebt moeten incasseren.

De manier van afscheid nemen, omgaan met het verlies en hieraan betekenis geven, zijn de belangrijkste thema’s tijdens deze dag. Hierbij is van belang hoe je dit vroeger hebt geleerd, met andere woorden: hoe overleef jij? En wat zijn je hulpbronnen? We werken vanuit een basis van speelsheid, kracht en kwetsbaarheid, om vanuit daar ook het donkere aan te kijken. Werkvormen met muziek, gedichten, verhalen, filmpjes en symbolen vertragen en spreken het onbewuste aan, om zo een diepere laag aan te raken. Ze leren je als coach om beter te kijken naar je cliënt, om stil te zijn en de kiezelsteentjes op te rapen die de cliënt laat vallen.

Locatie en startdatum
Locatie:De training Coachen bij Verlies van Werk vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).
Startfrequentie:De training wordt 2 keer per jaar gegeven, in voor- en najaar.
Eerstvolgende trainingsdag:Najaar 2019

Overige informatie
Duur: De training Coachen bij Verlies van Werk is een eendaagse training.
Niveau:Post-HBO niveau.
Toelating:U beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau en u heeft een coachopleiding of ervaring op Foundation-niveau. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u voorafgaand aan de training deelnemen aan de stoomcursus Coaching Basics.
Afronding:De training Coachen bij Verlies van Werk wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).
Aantal deelnemers:De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.
Literatuur:Tijdens de training wordt gewerkt met het boek ‘Aan de slag met verlies’ van Riet Fiddelaers-Jaspers & Jakob van Wielink (bij de prijs inbegrepen).
Trainer:Jeanne van Mierlo.
Algemeen:Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijgt u alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wilt u verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvangt u direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.
Tip:Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.
De training Coachen bij Verlies van Werk kost € 375,00. Dit is inclusief lesmaterialen, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek Aan de slag met verlies – coachen bij veranderingen op het werk van Riet Fiddelaers-Jaspers & Jakob van Wielink  inbegrepen bij de prijs.

Combineer deze training met Training Coachen bij Tegenslag en Verlies en profiteer van een aantrekkelijke pakketkorting. Je betaalt dan slechts € 999,- in totaal. (Prijs losse trainingen Coachen bij Tegenslag en Verlies & Coachen bij Verlies van Werk € 1105).

Inschrijfgeld voor de training is € 95,00 (eenmalig).

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Download hieronder de leaflet van de training Coachen bij Verlies van Werk door het formulier in te vullen. Als u specifieke vragen hebt, dan kunt u ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 040-2955999. Wij geven graag antwoord op al uw vragen.

Download leaflet Coachen bij Verlies van Werk

    De gegevens die u heeft ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om u hierna eenmalig te informeren over de opleiding / training van uw aanvraag. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we uw gegevens weer. Conform AVG heeft u het recht om uw gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 040-295 59 99 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
Bent u enthousiast geworden en wilt u zich direct inschrijven voor de training Coachen bij Verlies van Werk? Vul het Inschrijfformulier Trainingen in en mail een ingescande versie inclusief handtekening aan secretariaat@alba-academie.nl. U kunt het origineel natuurlijk ook opsturen naar Alba-academie, Antwoordnummer 10042, 5500 VB  Veldhoven.

 

Lees vóór aanmelding ook onze Algemene Voorwaarden.