Coachen bij Tegenslag en Verlies

Werken met de veerkracht van mensen

Zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden kunnen we onze weg terugvinden naar de schoonheid van het leven door alles aan te kijken én aan te pakken wat we op onze weg tegenkomen. Als we de levensvreugde niet hervinden na een verlies, betekent dit dat we gegijzeld worden gehouden. Het leven is bitterzoet, vol met vreugde en pijn. – George Kohlrieser

6 en 7 juni 2023

Veldhoven

2 dagen

Investering: € 825,00

BROCHUREINCOMPANY VOLGEN

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdatum en locatie

6 en 7 juni 2023
2 dagen
Veldhoven

Totale investering

€ 825,00
STAP budget
€ 825,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Tegenslag en Verlies

Vallen en opstaan horen bij het leven. Iedereen kent vreugde en geluk in zijn of haar leven. En iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslag en verlies. Natuurlijk hebben sommige tegenslagen meer impact dan andere, afhankelijk van de gebeurtenis zelf, onze eigen veerkracht en de steun uit onze omgeving. Veranderingen op het werk, verlies van gezondheid, gemiste kansen en onvervulde dromen kunnen ons leven bijvoorbeeld al danig op z’n kop zetten. En soms stelt het leven ons werkelijk op de proef zoals bij een overlijden of echtscheiding. Hoe intenser de liefde en het geluk, des te intenser de pijn van het verlies.

Vertrouwen op eigen veerkracht

Hoe mooi zou het zijn als we angst en vreugde, geluk en tegenslag, licht en donker, geboorte en verlies kunnen verwelkomen als een vanzelfsprekendheid in het leven? Als we dit kunnen ervaren als een natuurlijke beweging en kunnen meedeinen met het ritme van ons leven? Want wat we ook op ons pad tegenkomen, we kunnen niet anders dan erbij stilstaan: achteromkijken naar het pad dat we hebben afgelegd, er betekenis aan geven, ontdekken wat ons toekomstig pad zal zijn en ons opnieuw verbinden aan de weg die we te gaan hebben. Om uiteindelijk te ervaren dat we hierin onze eigen leider zijn en kunnen vertrouwen op onze eigen veerkracht.

Gestold van binnen

Helaas is de realiteit vaak anders. Als een cliënt door tegenslag en verlies geraakt wordt, is de eerste beweging dikwijls om zich vanbinnen om te draaien en van het verdriet en de pijn weg te gaan. Onbewust creëert hij een interne splitsing. Het gewonde hart wordt opgesloten en er wordt een grote poortwachter voorgezet, zodat niets of niemand de kwetsbare plek opnieuw kan raken. Maar dat wat zo diep wordt weggestopt, blijft roepen. Het blijft op de deur kloppen, net zolang totdat de cliënt de deur opent, het verdriet in de ogen kijkt en er een antwoord op geeft.

Coachen op een diepere laag

Om de cliënt te helpen de deur weer te ontgrendelen, is het nodig dat je als coach bij het verlies van je cliënt kunt blijven en je cliënt op een diepere laag aan kunt raken. Een laag waar woorden alleen ontoereikend zijn, waar beelden, film, muziek, kunst en natuur helpen om openingen te maken. Om voorzichtig en langzaam het hart weer te ontdooien, zodat de gestolde emotie bij de cliënt weer kan stromen.

Levenscirkel en eigen verliesthema’s

Om effectief te kunnen werken met verliesthema’s in coaching heb je als coach weet van de relatie tussen het welkom en de hechting als kind enerzijds en de omgang met tegenslag en verlies als volwassene anderzijds. Inclusive coaching en de levenscirkel vormen hierbij het uitgangspunt. Ook is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de eigen verliesthema’s, hoe je zelf (onbewust) met verlies en tegenslag omgaat en welk effect dit heeft op jouw professionele handelen. In de training staat daarom je eigen levenslijn centraal. Vanuit je levenslijn keren we steeds weer terug naar het werken met je cliënten en krijg je theorieën, methodieken en praktische coachinterventies aangereikt. We nemen je mee op je eigen weg naar binnen, en vervolgens op de weg naar buiten, het coachen van je cliënten.

Doel van de training Coachen bij Tegenslag en Verlies

  • Kennis en kunde van theorie en praktijk voor coaching bij verliesthema’s.
  • Ontwikkelingsgericht coachen op veerkracht en eigen leiderschap van de cliënt. Waarbij stilstaan en terugkijken noodzakelijk zijn om beweging naar de toekomst te kunnen maken.
  • Cliënten vanuit Inclusive Leadership coachen op een diepere laag. Wat vaak tot fundamenteel inzicht en verandering leidt.
  • Leren werken met polariteiten als verlies en liefde, schaduw en licht, en ervaren dat de polen niet zonder elkaar kunnen.
  • Inzicht in de werking van de levenscirkel voor jouw beroepspraktijk: Je kunt werken met contact/welkom, hechting, verlies en afscheid, rouw en betekenisgeving.
  • Stilstaan bij de impact van persoonlijk verlies en het effect daarvan op je coaching.
  • De beschikking hebben over (speelse) werkvormen voor de eigen praktijk om te werken met weerstand, verlies, veerkracht, passie en levenskunst.

Voor wie is de training bedoeld?

De training Coachen bij Tegenslag en Verlies is bedoeld voor professionals die zich willen verdiepen in de plek van verlies en tegenslag in hun coachingswerk, zoals coaches, counselors, therapeuten, trainers, (bedrijfs)maatschappelijk werkers of praktijkondersteuners. Je hebt een coachopleiding op minimaal Foundation niveau afgerond.

Trainer

jeanne van mierlo rouw

Jeanne van Mierlo is docent bij de training Coachen bij Tegenslag en Verlies. Jeanne is rouwtherapeut/counselor en trainer en via haar eigen praktijk BrightBlue Coaching & Training aan Alba-academie verbonden.

Meer weten over werken met Verlies en Veerkracht? Volg dan ook Jeanne’s blog

De levenscirkel: Hechting als gereedschapskist voor tegenslag

De training duurt twee dagen. In deze dagen werken we met de levenscirkel als basis en focus (ook wel verliescirkel, contactcirkel, transitie genoemd) en exploreren we de thema’s van contact maken of welkom heten, hechten en verbinden, intimiteit delen, verliezen/afscheid nemen, rouwen en betekenis geven aan verlies. We werken daarnaast met specifieke coachinterventies in situaties van tegenslag, verlies en veerkracht. Dat doen we vanuit een basis van speelsheid, lichtheid, kracht en kwetsbaarheid, om vanuit die optiek ook het donkere aan te kijken. We werken met muziek, gedichten, verhalen, filmpjes en symbolen. Deze werkvormen vertragen en spreken het onbewuste aan, om zo een diepere laag aan te raken. Ze leer je als coach om beter te kijken naar je cliënt, om stil te zijn, jezelf te laten raken, te verduren en de kiezelsteentjes op te rapen die de cliënt laat vallen.

Invulling van de training

De eerste dag staat vooral in het teken van contact maken en welkom heten, hechting/intimiteit ervaren en afscheid nemen. De tweede dag werken we met verlies, verandering, rouw en betekenisgeving. In alle stappen van de cirkel kan het stromen en stagneren. Iets wat je zelf zult ervaren tijdens de training. Elk thema gaat gepaard met een korte theoretische uitleg. Waarna deelnemers deze met elkaar direct in praktijk brengen. Je leert door zelf te ervaren en te werken met persoonlijke thema’s, om het geleerde daarna te vertalen naar het werken met je cliënten. Bij de cliënt kom je immers ook jezelf weer tegen. En zo is de cirkel weer rond.

De werkvormen en interventies vinden hun basis in onder meer systemisch werk, NLP, lichaamswerk, mindfulness, creatieve therapie en Inclusive leadership (vanuit denken, voelen, doen/lichaamssensaties, zingeving/zijn en context). Je kunt de werkvormen en interventies direct toepassen in je eigen coachingswerk.

Voorbereiding op de training

Als voorbereiding op deze twee dagen lees je het boek Met mijn ziel onder de arm‘ van Riet Fiddelaers-Jaspers (inbegrepen). Daarnaast vragen we om een levenslijn voor jezelf te maken, de lijn van je geboorte tot nu die de momenten van geluk en verlies weergeeft (zie praktische informatie).

“Als je hebt leren dansen met je passie en je schaduw, weet je wat vrijheid en verbinding is” 

Locatie en trainingsdata

Locatie:

De training Coachen bij Tegenslag en Verlies vindt plaats bij Alba-academie te Veldhoven (nabij Eindhoven).

Startfrequentie:

De training wordt 2 keer per jaar gegeven, in voor- en najaar.

Trainingsdagen 2023:

dinsdag 6 juni en woensdag 7 juni 2023

Investering

Kosten:

De training ‘Coachen bij Tegenslag en Verlies’ kost € 825,00.
Dit is inclusief lesmaterialen, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek ‘Met mijn ziel onder de arm’ van Riet Fiddelaers-Jaspers bij de prijs inbegrepen.

Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

STAP-budget € 825,00. Deze korting is aan te vragen bij het UWV. Het hiervoor benodigde STAP aanvraagformulier is bij het inschrijfformulier van de opleiding aan te vragen.

Overige informatie

Duur:

De training Coachen bij Tegenslag en Verlies is een tweedaagse training.

Studiebelasting: totaal 32 uur (incl. lesdagen).

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau en je hebt een coachopleiding of ervaring op Foundation-niveau. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je voorafgaand aan de training deelnemen aan de stoomcursus Coaching Basics.

Afronding:

De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.

Literatuur:

Tijdens de training wordt gewerkt met het boek Met mijn ziel onder de arm van Riet Fiddelaers-Jaspers (bij de prijs inbegrepen).

Trainer:

Jeanne van Mierlo

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over de training Coachen bij Tegenslag en Verlies?

Download hieronder de brochure Coachen bij Tegenslag en Verlies door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze training. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Coachen bij Tegenslag en Verlies? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Coachen bij Tegenslag en Verlies

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s en certificaten wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.
Ik heb mijn coachopleiding op minimaal Foundation niveau gevolgd bij:

Betaling

Comments are closed.