Systemisch organisatiecoach opleiding

van vakmanschap naar meesterschap

Wil jij organisaties laten floreren? Een bijdrage leveren aan de grote uitdagingen waar organisaties voor staan? Word organisatiecoach!

22 september 2023

Veldhoven

500 uur

Investering: € 5.990,00

BROCHUREINSCHRIJVEN

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Startdatum en locatie

22 september 2023
1 lesjaar

Investering

€ 5.990,00
STAP budget
€ 1.000,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Erkende vervolgopleiding Systemische Organisatiecoaching

De meerwaarde van organisatiecoaching wordt steeds meer onderkend. Organisaties merken dat gespecialiseerde organisatiebegeleiders een belangrijke bijdrage leveren in de dagelijkse praktijk. Zo wordt er binnen de organisatie aan ontwikkeling en verandering gewerkt. Een organisatiecoach zorgt bovendien voor het borgen van duurzame oplossingen voor hedendaagse vraagstukken.

Zit je in een rol waar je bijdraagt aan organisatieontwikkeling? Dan is deze opleiding iets voor jou! Goede diagnostiek en kloppende interventies kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan noodzakelijke transities. Transities leiden tot het benutten van potentieel en vitaliteit van mensen, teams en de hele organisatie. De opleiding tot systemische organisatiecoach is de eerste door de LVSC erkende opleiding tot organisatiecoach en daar zijn we trots op!

Organisaties als levende en lerende systemen

Organisaties kunnen een context zijn voor ontplooiing, zingeving en verbinding. Een plek waar het potentieel van mensen kan groeien. Een plek waar de bijdrage van de mens ertoe doet. Een plek die maatschappelijke betrokkenheid uitstraalt en waar oog is voor de generaties na ons. Helaas is de realiteit vaak anders en lukt het niet om die plek daadwerkelijk zo in te vullen.

We hebben in deze tijd te maken met de nodige uitdagingen. Organisaties zijn steeds complexer ingericht. Deze tijd vraagt een andere, nieuwe vorm van leiderschap. We moeten rekening houden met de ecologische footprint van de organisatie en de complexiteit van het binden en behouden van goed personeel.  En we moeten antwoord vinden op uitputtingsverschijnselen waar veel organisaties onder lijden.

Wat doet een organisatiecoach?

Als organisatiecoach lever je een belangrijke bijdrage aan de transitie naar vitale, bewuste en duurzame organisaties. Dit doe je door – samen met de organisaties, de teams en individuele medewerkers – te onderzoeken wat deze tijd vraagt en wat de volgende ontwikkelstap is.

Wat betekent leiderschap in deze tijd? Hoe gaan we om met verticaliteit en rolfluïditeit? Wat zijn de uitdagingen voor netwerkorganisaties, voor projectmatig werken? Wat dient de gezondheid van een organisatie en wat staat in de weg? Wat betekent luisteren naar de natuurlijke ordeningsprincipes? Wat beweegt de organisatie: het verlangen om bij te dragen vanuit het hier-en-nu of die stip aan de horizon?

Doe mee aan de opleiding en maak het verschil!

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je leert om samen met je opdrachtgever een dienend contract op te stellen: Wat doe jij? Wat doet je opdrachtgever? Wat doen andere betrokkenen?
 • Jij als organisatiecoach: wat zijn je uitdagingen en hoe zet jij jezelf in als instrument bij transitie?
 • Vanuit de systemische benadering leer je de initiële vraag dieper te doorgronden en ben je in staat om een vertaalslag te maken (opdrachtverkenning en diagnostiek): wat wil hier geleerd of ontwikkeld worden?
 • Je weet hoe je potentieel vrij kan maken door interventies toe te passen die enerzijds blokkades boven water krijgen en anderzijds aansluiten op wat al gezond is (ontwikkelplan).
 • Je leert de ingezette ontwikkeling te borgen in de organisatie, zodat jij kunt loslaten en de ingezette ontwikkeling zijn kracht behoudt.

Manier van werken

De vervolgopleiding tot Systemische Organisatiecoach bij Alba-academie betekent veel ervaringsleren en leren met hulp van het Inclusieve Model van Aandacht (‘inclusive-model’).

Het inclusive-model sluit hoofd, hart, lijf en de spirituele dimensie in: leren en ontwikkelen gaat over veel meer dan ‘snappen’. Aan de hand van eigen organisatiecasuïstiek leer je de theorie (die je thuis hebt gelezen) toe te passen en ervaar je aan den lijve het effect van jouw interventies.

Naast de opleidingsdagen heb je:

 • supervisiebijeenkomsten (begeleid door een docent). Hier breng je je leerdoelen in en krijg je supervisie op je begeleiderschap.
 • Intervisiebijeenkomsten met medestudenten. Hier breng je casuïstiek in en begeleid je elkaar.
 • Maatjesbijeenkomsten om je te buigen over een vraagstuk dat verbonden is met organisatiecoaching.

Voor wie is Organisatiecoaching bedoeld?

Deze post-HBO organisatiecoaching is er speciaal voor HR-professionals,  (interne) coaches en organisatiecoaches op Practitioner niveau die hun kennis, kunde en wijsheid in coaching effectief willen inzetten bij de begeleiding van organisatieontwikkeling.

Het programma beslaat 12 lesdagen en een integratiedag. Daarnaast zijn er supervisies, een POAP-gesprek, intervisies en maatjesbijeenkomsten. We werken zeer praktijkgericht. Thuis bestudeer je de theorie. Tijdens de lesdagen ervaar je hoe je de theorie toepast in de praktijk door te oefenen met je medestudenten. De opleiding wordt afgesloten met een praktijkwerkstuk waarin je jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling als Organisatiecoach laat zien.

Deel I: Verkenning van het werkveld van de systemisch organisatiecoach
 • Wat is systemische organisatiecoaching?
 • Jezelf inbrengen als instrument.
Deel II: Opdrachtverkenning en diagnostiek
 • Jouw basishouding: de organisatie omarmen.
 • Contracteren: (ongeschreven) relatiecontract en inhoudelijk contract.
 • Wat vertelt de vraag jou over boven- en onderstroom?
 • Systemisch diagnosticeren.
Deel III: Potentieel vrijmaken
 • Blokkades onderkennen en opheffen; de betekenis van weerstand en hoe werk je ermee?
 • Versterken van wat goed gaat door dit te vertalen naar een volgende ontwikkelstap.
 • Embodied en inclusief begeleiden.
 • Aansluiten op het grote veld; diversiteit en inclusiviteit.
 • Integratie van de thema’s.
 • De cirkel rondmaken: oogsten en verankeren.
Deel IV: Van vakmanschap naar meesterschap
 • Aan de hand van een eigen organisatiecasus laat je zien dat je de theorie en de praktijk op jouw eigen wijze kunt integreren.

Locatie en startdatum

Locatie:

De vervolgopleiding Systemische Organisatiecoaching vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven): Locht 117, 5504 RM, Veldhoven (op het terrein van NH Koningshof)

Plan je route>>

Startdatum:

22 september 2023

Lesinformatie:

De opleiding wordt gegeven op vrijdagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Overige informatie

Duur:

De vervolgopleiding duurt een jaar. Er zijn 12 lesdagen, een integratiedag en supervisiegesprekken, intervisiegesprekken, een poap-gesprek en maatjesbijeenkomsten. Je werkt zoveel mogelijk met eigen casuïstiek.

Studentenbelasting:

500 uur.

Niveau:

LVSC erkend Organisatiebegeleider.
Senior Practitioner & Post-HBO niveau.

Toelating:

 • Je bent in het bezit van een HBO-diploma. Of beschikt aantoonbaar over HBO werk- en denkniveau.
 • Je bent in het bezit van het diploma Beroepsopleiding tot Coach Practitioner van Alba-academie. Of je hebt aantoonbaar een stevig fundament van coaching (middels opleiding op minimaal Practitioner niveau, 350 uur. Je bent in het bezit van dit diploma/ certificaat).
 • Je kunt casuïstiek inbrengen vanuit een recente of lopende opdracht.

Indien je niet beschikt over een HBO-diploma, of een Coach Practitioner opleiding buiten Alba-academie hebt gevolgd, neem dan contact met ons op. Een kennismakingsgesprek, na inzending van CV en motivatie, behoort dan tot de toelatingsprocedure.

Afronding:

Je sluit de opleiding af met een praktijkopdracht waarin je beschrijft hoe je met een concreet organisatievraagstuk bent omgegaan: van initiële vraag via diagnostiek en het vrijmaken van potentieel naar verankering. Je werkt gedurende de gehele opleiding aan deze opdracht.

De opleiding wordt afgesloten met een LVSC-erkend diploma (bij minimaal 90% aanwezigheid en voldaan aan eisen voor diploma). Nadat je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond, kun je je als lid van LVSC direct laten registreren als Organisatiebegeleider in het beroepsregister van LVSC.

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers.

Literatuur:

De lijst met verplichte literatuur wordt je voor aanvang toegezonden.

Trainers:

Diverse trainers

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding krijg je alle startinformatie toegestuurd.
Onze opleidingen en trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plaats, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de opleiding onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Deelname aan de opleiding Systemische Organisatiecoaching bedraagt € 5.990,00. Dit is inclusief lessen, syllabus, supervisie, intervisie, koffie, thee en lunch (exclusief literatuur).

 • Het inschrijfgeld bedraagt € 95,00 (eenmalig). (Oud-)studenten van Alba-academie betalen geen inschrijfgeld.
 • Alba-academie is vrijgesteld van btw.
 • (Optioneel): STAP-budget € 1.000,00. Deze korting is aan te vragen bij het UWV.  Check of de startdatum past bij het aanvraagtijdvak dat je gaat gebruiken en of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvraag.
  Het hiervoor benodigde STAP aanvraagformulier is bij het inschrijfformulier van de opleiding aan te vragen.

Wil je meer informatie over de vervolgopleiding Systemische Organisatiecoaching?

Download hieronder de brochure Systemische Organisatiecoaching door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-2008000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze opleiding. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Ben je enthousiast en wil je meedoen met onze opleiding Systemische Organisatiecoaching? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek in de opleiding en schrijf je direct in door het onderstaand formulier in te vullen.

Ik schrijf me in voor Systemische Organisatiecoaching

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.

Betaling

Het lesgeld is exclusief inschrijfgeld (€ 95,00) en literatuurkosten. Inschrijfgeld is niet van toepassing voor (oud)-studenten van Alba-academie. Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Belangrijke aanvullende informatie (in te vullen door de student)

Click or drag a file to this area to upload.
Voeg een kopie van uw diploma / certificaat toe. Een intakegesprek kan deel uitmaken van de inschrijvingsprocedure.
Ik heb het formulier naar waarheid ingevuld. Ik ontvang een bevestiging van mijn inschrijving.

Comments are closed.